Visst funkar höstplantering

14 oktober 2013 I områden som ofta präglas av försommartorka, till exempel på södra ostkusten, kan höstplantering vara ett bättre alternativ än vårplantering. Här riskerar torkan annars att ge plantorna dålig tillväxt och motståndskraft under de första åren.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Foto: Thomas Adolfsén /SKOGENbildTidig plantering, färdiga knoppar
Det är viktigt att plantor som sätts i marken under tidig höst (augusti) har satt knopp när de planteras. Tidig höstplantering kan ge en bra start för plantorna eftersom luftfuktigheten i allmänhet är hög och marktemperaturen fortfarande medger en hög rottillväxt. Kommande vår är plantor som satts under den tidiga hösten redan etablerade och kan starta sin tillväxt direkt.

Sen plantering – färdiga skott
Vid plantering under höstens senare del ska plantorna ha avslutat sin skottillväxt och ha uppnått tillräcklig köldhärdighet. Om plantorna kommer i jorden så sent på hösten  att marktemperaturen är alltför låg för rottillväxten blir det snarast en form av lagring fram till våren. Sen kan plantan börja utvecklas direkt.

Undvik marker med uppfrysning
På marker med risk för uppfrysning rekommenderas inte höstplantering. Det är alltså problemområden där större föremål rör sig uppåt i samband med  frost. Oftast handlar det om fuktiga och finjordsrika marker.

Lugnare på hösten
Om du ska leja ut jobbet är en stor fördel att hösten är en lugnare period som kan avlasta den tämligen hektiska tid som idag präglar vår- och försommarplanteringar.

Vad säger erfarenheten?
De uppföljningar som gjorts av SCA:s plantskola Norrplant kan i enkla drag  sammanfattas som att det går lika bra att plantera höst som vår.
– Vi lagrar alla plantor på friland. Årets granar använder vi i begränsad omfattning endast på gynnsamma objekt eftersom de är mer frostkänsliga, säger Jörgen Andersson på Norrplant.

Tillgången på faktabaserad kunskap om höstplantering är bristfällig jämfört med vår- och försommarplantering. SKOGEN har därför varit i kontakt med kunniga på området: Clas Fries skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen i Västerbotten, Universitetslektor Göran Hallby på Institutionen för skogsföryngring, SLU Umeå samt  Jörgen Andersson, chef på SCA:s plantskola Norrplant. Informationen från dem är tämligen samstämmig: Det kan finnas goda anledningar att höstplantera mer än vad vi gör idag.

SKOGEN 10/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb