Vinterstäng stugan

18 december 2012 Dags att stänga stugan för i år? SKOGEN tipsar vad du som är ”utbo” inte får missa när du säkrar fritidshuset på skogsfastigheten och åker hem till stan.

Vinterstäng stugan

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Flera försäkringsbolag uppger att ersättningar för skador i fritidshus ökar. Det handlar inte om inbrott utan om skador som uppkommer då husen står obebodda under den kalla årstiden. Kostnadsmässigt i topp ligger vattenskador. Men även skador på grund av låg underhållsvärme och dålig ventilation kan ge häftiga hugg i plånboken. Därför nämns ibland tre v – vatten, värme och ventilation – som de främsta orsakerna till att fritidshus drabbas.

Vatten
Töm. Om man inte skall vara i stugan under vintern är prio ett naturligtvis att stänga vattnet och tömma rören. Börja med att stänga huvudkranen eller slå från strömmen till vattenpumpen. Öppna alla kranar och lämna dem så till vattnet ska på igen i vår. Se till att alla ledningar verkligen töms. Glöm inte varmvattenberedaren, toalettstolens behållare och utkastaren för trädgårdsslangen! Häll en skvätt glykol eller annan frostskyddsvätska i diskbänkens och tvättställets vattenlås samt i golvbrunnar och toalettstol. Hör med fackmannen hur man tömmer disk- och tvättmaskin på vatten!
Frostvakt. Om du inte vill stänga vattnet – montera en elektrisk frostvakt. Det är ett litet termostatstyrt element som kan monteras i närheten av vattenpumpen eller i andra små utrymmen med rörsystem. Komplettera med elektrisk värmekabel som läggs inuti eller utanpå vattenrören.

Värme
Minst tio grader. Väljer du att ha underhållsvärme i huset, ställ inte temperaturen för lågt.  Fem till sex grader är sällan tillräckligt. Blir det elavbrott när det är kallt och blåser kan stugan bli farligt utkyld på mindre än ett par timmar. Håller huset en inomhustemperatur på cirka tio grader i bostadsrum och ytterligare några grader i kök och badrum, har man större marginaler.
Öppna upp. Har stugan el-element, kontrollera att textilier eller annat brännbart inte kan komma i kontakt med dessa. Lämna innerdörrarna mellan bostadsrummen öppna så att luft och värme kan cirkulera. Öppna luckorna till diskbänkskåp och andra utrymmen som innehåller vattenrör. Det här är särskilt viktigt om utrymmena saknar elektrisk frostvakt och ligger mot yttervägg.

Ventilation
Täck inte. Ett välventilerat hus mår bättre. Lämna därför ventiler och spjäll mer eller mindre öppna. Det ger god genomventilation och skydd mot mögel och fuktskador. Täck heller aldrig över skorstenen. Den är den del av ventilationssystemet. Har grunden ventilationstrummor, se till att de är öppna och fria från vegetation.

Elsäkra
Koppla ur. Lämna inget på ”stand by” och dra ur alla elkontakter som sitter i vägguttagen. Glöm inte anslutningen från TV-antenn eller parabol.
Säkra telefonen. Har huset fast telefon, dra ur jacket. Har du en så kallad fast mobil, lämna inte nätenheten kvar i vägguttaget. Anläggningen förstörs lätt av överspänning, så kallade strömspikar som kan uppstå vid åskväder.

Regnsäkra
Kolla taket. Kontrollera att det är tätt. Byt spruckna eller trasiga tegelpannor. Kolla också att det är tätt vid anslutningar mot skorsten, rörgenomföringar och eventuell taklucka.
Ta bort löv. Rensa bort höstlöv, barrnålar och kvistar som lätt samlas i takvinklar och på andra ställen där taket är brutet och kan hindra avrinning. Ta bort löv och annat som kan blockera hängrännorna.
Led bort regnvatten. Komplettera gärna stuprören med avledningsrännor som leder ut regnvattnet en extra bit från husgrunden.

Inbrottsskydd
Ta hem värdesaker. Tända utelampor lurar inga tjuvar. Lampa kombinerat med orörd snö eller löv på farstubron signalerar att huset står tomt.  Töm istället huset på värdeföremål, och lämna inget synligt som kan locka en fönsterkikande tjuv att bryta sig in. Försäkra dig om att alla dörrar och fönster är ordentligt stängda och låsta.
Håll koll. Har du inte själv möjlighet att besöka stugan under vintersäsongen, hör om någon permanentboende granne kan titta till huset då och då. Är det någon du har förtroende för, lämna gärna en nyckel. Det kan hända saker inomhus som inte syns från utsidan.

Ta det lugnt
Och till slut, när du stänger stugan inför vintern, ha inte bråttom. Var istället medvetet systematisk. Förvissa dig om att du gör vad som krävs för att minimera risken för skador. Det kan bespara dig åtskilliga tusenlappar och ännu mer besvär. Dessutom slipper du fundera över om du verkligen stängde av… drog ur… eller tömde… innan du lämnade stugan.

SKOGEN 11/2012

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb