Vilka bestånd ska jag slutavverka?

13 april 2011

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Titta i skogsbruksplanen
Om du saknar en plan är det bra att skaffa en innan du börjar avverka. God planering är nyckeln till ett lönsamt skogsbruk. Men tänk på att planen bara är en översiktlig inventering. Har du en lite större fastighet kan det vara bra att försöka koncentrera åtgärderna till en viss del av skogsinnehavet. Och kontakta gärna angränsande markägare för eventuella gemensamma operationer. Det minskar kostnaderna för vägunderhållet och underlättar lån av annans väg eller mark för utfart och avlägg.

Välj ut lämpliga bestånd för slutavverkning
Restriktioner för slutavverkningen bestäms främst av skogsvårdslagens bestämmelser om ”lägsta ålder för slutavverkning” och höga naturvärden. En grön plan ska innehålla information om kända nyckelbiotoper och andra höga naturvärden, men är du osäker kan du titta på Skogens pärlor på Skogsstyrelsens nya webbplats. Med hjälp av din skogsbruksplan kan du sedan välja ut lämpliga bestånd med huggningsklassen S2 eller kanske S1.

S1. Slutavverkningsbar skog som uppnått sin lägsta tillåtna ålder för slutavverkning men som inte kan hänföras till någon av de båda andra slutavverkningsklasserna. Ofta lite yngre än S2.
S2. Slutavverkningsmogen skog som bedöms vara lämplig att avverka.
S3. Slutavverkningsskog som inte bör avverkas. Kan till exempel vara skog som hyser särskilda naturvärden eller antas vara svårföryngrad av klimatskäl.

Ett sätt att välja objekt för avverkning är att använda olika ekonomiska modeller och räkna på vilka bestånd som bör avverkas. Exempel på det finns i artikel till vänster. Ett mer allmänt råd är att avverka skogen ungefär när den producerar som mest virke, alltså när medeltillväxten kulminerar. Värdetillväxten kulminerar oftast senare. Bestånd av hög kvalitet, med god tillväxt och bra virkesförråd bör stå kvar så länge – deras värdetillväxt förmår förränta virkeskapitalet.

Prioritera bland de aktuella bestånden
Här är några allmänna tips om vilka bestånd som kan avverkas först:
• Skog som riskerar att bli övergrov.
• Äldre slutavverkningsmogna bestånd.
• Bestånd med sortiment eller dimensioner som betalas särskilt bra.
• Glesa och gruppställda bestånd. (Men spara glesa bestånd med hög tillväxt. De förräntar sig bra, även om de inte utnyttjar marken fullt ut.)
• Bestånd på god bonitet.
• Bestånd av låg kvalitet.
• Bestånd som inte ligger intill nya föryngringar — för att undvika insektsangrepp.

Låt verkligheten styra
Självklart är det många andra faktorer som också styr när och var du avverkar. Bärighet i skog och på väg, omkringliggande bestånd, lokal efterfrågan och virkespriser, naturhänsyn, estetiska värden och jakt är bara några exempel. Ekonomiska beräkningar är ett komplement till sunt förnuft.

Ta dig ut i skogen
Skogsbruksplaner och ekonomiska kalkyler vid köksbordet säger inte allt. Gå ut i skogen och kolla kronornas utveckling, skiktning, skador och andra beståndsegenskaper. Glöm heller inte att diskutera ditt urval med ett proffs. De har erfarenhet och brukar mer än gärna följa med på en promenad.

Text: Andreas Jansson • Källa: Praktisk skogsbok

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb