Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Anlita ett fullserviceföretag
Stora, seriösa aktörer erbjuder fullservice – från markberedning, plantering till avverkning och virkesköp. Fullserviceföretagen har bra avtal med sina underentreprenörer, ingen får köra en pinne utan ramavtal! I avtalet ingår F-skatt, arbetarskydd, arbetstidsavtal mm. Detta är grunden för att de ska kunna jobba med seriösa underentreprenörer.
Skulle du ha oturen att få ett jobb dåligt utfört tar du upp problemet med din kontakt, som har större möjligheter att påverka sin entreprenör än vad du skulle ha haft om du anlitat honom själv.
Personliga kontakten viktigast
Välj en kontaktperson du får förtroende för, den personliga kontakten är A och O. Man måste ha en bra relation till sin inköpare. Sedan bör man inte ha några synpunkter på vilka entreprenörer som utför arbetet. Innan jobbet utförs kan man däremot ställa krav på hur man vill ha sin skog skött. Dialogen sker med din kontakt.
Skogsdagar skapar bra möten
Virkesköparna visar upp sig på skogsdagar ett par gånger om året. Det brukar vara litet av Kiviks marknad över det hela, men gå dit och håll dig uppdaterad. Där finns all möjlig information, prislistor, mm. Är du nybliven skogs-ägare kan det vara ett bra tillfälle att etablera en kontakt.
Läs på!
Tänk noga igenom vad du vill med din skog i dag – och om fyrtio år. Vill du kalhugga? Fine, då är det nog inga problem. Kanske vill du gynna högre naturvärden än vad du är tvungen till, idka kontinuitetsskogsbruk, eller prova någon okonventionell galen skötsel-metod? Du lär behöva argumentera för din sak, och då gäller det att vara påläst.
Aldrig fel med konsult och råd
Är du inte kunnig själv så ta in en konsult, eller rådfråga Skogsstyrelsen så att du har på fötterna när det uppstår diskussion med virkesköparna. Konsulterna är för det mesta entusiaster som brinner för skog. Det poppar upp fler och fler företag vars enda intresse är att komma med goda råd mot betalning.
Det kostar en slant, men du får en objektiv bedömning av hur du bäst sköter din skog utifrån dina högst personliga intressen och behov. En konsult kan även hjälpa dig att stämpla virke, det vill säga välja ut de träd som ska fällas. Det är inte alltid som dina intressen av vad som ska avverkas stämmer med köparens.
Tänk marknad – Stå på dig!
Som skogssäljare är du alltid förhandling med den virkesförbrukande industrin. Vem som än köper ditt virke är det ändå industrin som är slutkund.
Industrins intresse är givetvis att få in så mycket virke som möjligt, till så lågt pris som möjligt. Ditt intresse som skogsägare är att sälja så litet som möjligt så dyrt som möjligt. Det är nu diskussionen uppstår, och det är bra att vara väl påläst eller ha konsulten i ryggen. Stå på dig!
Vart går köparens vinst?
Utbudet av köpare är inte så stort. Flera av de ”rävar” vi frågat rekommenderar de stora aktörerna, åtminstone för nybörjare – då är du tryggast.
•Gillar du den kooperativa tanken finns de medlemsägda skogsägareföreningarna; Södra, Mellanskog, Norrskog och Norra Skogsägarna. Södra är den förening som har många egna industrier.
•Om du har en non-profit syn finns till exempel Skogssällskapet, en icke vinstdrivande stiftelse. Sällskapet är obundet av industrin och lever på att förvalta andras skogar.
•Vi du hellre handla med privatägda bolag kan du om du bor i södra Sverige vända dig till Sydved som förser Stora Enso och Munksjö med råvara. I övriga landet sker kontakten med bolagen direkt.
Text: Karin Bernle • Foto: Ulla Sundin Beck
SKOGEN 5/2013