Var noga med kontraktet

17 november 2015 Högsta pris eller långsiktig relation med köparen? Alternativen ställs ofta mot varandra, men ska man verkligen behöva välja? Det finns lyckade samarbeten mellan skogsägare och virkesköpare och bägge parter verkar överens om värdet av långsiktiga relationer. Men det är inte säkert att det går lika lätt för alla.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Karin LepikkoSKOGEN KOMMENTERAR
Karin Lepikko är reporter på SKOGEN (08-412 15 25, karin@skogen.se)

En av läsarna som har svarat på månadens fråga (se ”Ska man ta in flera olika anbud vid försäjning”) berättar om sina föräldrar som var trogna samma inköpsbolag i 25 år. När han själv begärde in anbud gav samma bolag sämst pris på tre av fyra sortiment.

En klar majoritet av dem som svarar är överens om att man som skogsägare ska ta in anbud från flera köpare när man ska sälja. Virkesköparna måste tåla en budgivning! Samtidigt påpekar några att det krävs god kunskap för att hålla i en anbudsgivning. Och för de allra flesta skogs-ägare tycks värdet av en god relation väga tungt. Det kan vara räddningen vid storm eller annan katastrof.
Rätt magkänsla och personkemi är viktigt vid en virkesaffär. Att skogsägarna i reportaget tog in anbud inför försäljningen störde inte köparen som själv lagt bud. Det tyder på både köpstyrka och flexibilitet. Det är inte alls lika säkert att en skogsägareförening gett sig in i anbudsprocessen – de brukar  jobba med återbetalning i form av efterlikvid. (Där är dock grundtanken att prissättning och premier ska ske rättvist.)

Men även den bästa av relationer kan gå snett och det finns alltid risk att man blir oense om vad man enats kring. Se därför till att överenskommelsen finns nedtecknad i ett kontrakt. Det kan gälla exempelvis vinteravverkning, åtgärder av körskador eller andra saker som är viktiga för just dig.
Tänk också på att en avverkningspost nära landsväg eller rent av tjällossningspost givetvis ska ge en extra premie.
Och du som har virke av prima kvalitet, se till att få det synat och eventuellt klassat som specialsortiment. Stamblock ska inte klassas ned till sågtimmer. Det gäller även knivfura.
Om avverkningsrätten säljs som avverkningsuppdrag: Se till att apteringen sker till rätt prislistor och att skördaren är väl kalibrerad. Det påverkar ditt rotnetto.

Kom ihåg att virkes­köparna gör affärer ­varje dag, men för dig är det en stor sak. Det är viktigt att du får det slut­resultat du önskar. 
Det finns de som hävdar att avverkningsuppdrag betalt per prislista genom dålig hantering och virkesaptering kostar skogsägarna en miljard kronor per år (SKOGEN 1/2015).
Din skog ska värderas och hanteras rätt. Det är den värd!

SKOGEN 10/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb