Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Skogsägare kan minska trycket på skogen.
Bort med vindfällena. I de drabbade områdena får högst tre kubikmeter färskt granvirke med en diameter över 15 cm på bark ligga kvar per hektar.
Virket måste ut innan granbarkborrarna kläcks och letar upp nya träd. Angripna träd måste ut ur skogen senast 1 juli i södra Sverige och 15 juli i norra. Den här åtgärden är effektiv.
Om gångsystemen under barken inte har granbarkborrens typiska mönster kan vindfället sparas. Då får granbarkborrens fiender hjälp.
Ståndortsanpassning är viktig — dagens granplanteringar på tallmark är ett orosmoln. Sena gallringar, särskilt i dåligt gallrade bestånd, är en annan riskfaktor.
Barka är ett alternativ om man inte hinner få ut virket. Ett jobbigt alternativ. Barka även undersidan och lämna högst 4 cm breda barkränder.
Virkesvältor kan skyddas genom täckning med plast, papper, barkat virke eller lövvirke.
Lagra virket i vatten. Där trivs inte granbarkborren. Vattenbegjutning är också effektivt.
Fångstvirke. Fällor som behandlats med insekticider och feromoner har provats i södra Sverige. Men punktvisa insatser hjälper inte. Det behövs storskaliga insatser med virkesfällor för att ge resultat.
Man kan lägga ut obehandlat fångstvirke innan barkborrarna svärmar på våren. Det plockas bort innan barkborrarna flyger ut under sommaren. Men fångstvirke som inte hinner plockas ut under sommaren får motsatt effekt — det blir en barkborreodling.
Feromonfällorna fylls med doft-ämnen som lockar till sig granbarkborrarna, såväl hanar som honor. Men om fällorna ska bita krävs det samverkan i ett större område. Och skogsägaren får själv stå för de cirka 500 kronor en fälla kostar, dessutom ska de bevakas och tömmas.
• Sök och plock. Fram med motorsågen. De angripna träden plockas ut ur skogen när borrarna finns under barken. Den som har tid och bra koll på sin skog kan ägna sommaren åt jobbet. I mellersta Norrland är sök och plock av enskilda träd svårt. Där handlar det i stället om att plocka ut angripna bestånd, för att bekämpa insekterna och rädda virket.
Om metoden verkligen fungerar vet ingen. Det kan till och med finnas risker. Nya kanter som öppnas upp kan exponera nya granar som angrips.
• Vinteravverkning innebär att angripna träd där de barkborrar som övervintrar under barken plockas ut ur skogen innan de hinner svärma på våren. Metoden fungerar dock dåligt i norra Sverige där många baggar övervintrar i marken.
• Spruta insektsgift. Obarkade stockar kan skyddas genom behandling med insektsgifter. Åtgärden kräver tillstånd.
• Vänta och se. Den skogsägare som låter barkborren ha sin gång är säkert inte populär hos grannarna. Men alla utbrott klingar av med tiden. Priset på metoden är det nog ingen som vet.
• Vädret är tyvärr den viktigaste ”åtgärden”. Torka sänker trädens motståndskraft. Barkborrarna gillar inte regn och kyla.
Text: Mats Hannerz
Mer om granbarkborren:
• SLU, granbarkborrens hemsida: www2.ekol.slu.se/granbarkborre
• Skogsstyrelsen, www.skogsstyrelsen.se: gå till Äga och Bruka, Skogsbruk och Skador på skog.