Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Svar: Ja, du ska vara restriktiv med underröjning av gran sommartid. Det finns däremot motstridiga försöksresultat för rötutveckling efter ungskogsröjning av gran.
Det finns försöksresultat som visar att röta sprids i bestånd av gran som underröjts under sommarhalvåret. Färska granstubbar är mottagliga för rotröta vid plustemperatur (över cirka 5 grader) och därför rekommenderas stubbehandling när man inte avverkar på vintern. Stubbehandling sker idag oftast med en svamp, pergamentsvamp, som konkurrerar ut rotickan, den svamp som vanligtvis förorsakar rotröta.
Rotröta som infekterat en stubbe sprids som bekant genom rotsystemet till angränsande träd. Vid tiden för underröjning finns ju väl utvecklade rotsystem i beståndet där rötan kan spridas.
Att det är motstridiga resultat från ungskogsröjning kan bero på att de klena träden inte har så väl utvecklade rotsystem och då skulle en tidig röjning göra att röta har svårt att spridas mellan träden även sommartid.
Underröjning av småträd görs för att förbättra sikten när maskinföraren gallrar. Om du har relativt lite underväxt och den som gallrar bedömer att han eller hon kan klara av gallringen ändå så kan Du låta bli att underröja eller bara röja bort lövet. De små granarna konkurrerar inte med gagnvirkesträden och min kollega i frågesspalten, naturvårdsspecialisten Torleif Ingelög skulle glädjas då underväxt är bra för bland annat fåglar.
Du kan hitta mer om rotröta i en ny mycket bra lärobok om skogsskötsel som det är fri tillgång till på "nätet". Där har Sverige ledande skogsskötselforskare sammanfattat forskning och erfarenhet med litteraturhänvisningar för den som önskar gå vidare. Kunskap om rotröta hittar du i den del som handlar om skador på skog.
"Skogsskötselserien" finns på www.skogsstyrelsen.se. Den kan vara lite svår att hitta fram till så det bästa är att googla på Skogsskötselserien.
Text: Pelle Gemmel