Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Normalt ska du röja vid 3 till 5 meters höjd. Kvalitet, stamantal per hektar, skiktning, lövinslag och risk för betesskador styr när det är dags. En enkel tumregel är att röja innan huvudplantorna hämmas av andra plantor i närheten.
Men om röjningsberget har vuxit sig högre än man hinner med — i vilken ände ska man börja? Vi plockar några röjningsråd från Praktisk Skogsbok.
Prioritera rätt bestånd om du inte hinner med allt.
Prio1: Planterad tall, med överskuggande björk
Om du har planterat tall och får överskuggad björk tar tallen stor skada. Det kommer att bli stora avgångar med tiden. Brunnsröjning är inget alternativ. Ska du ha en halv till en meters avstånd runt huvudstammen kommer brunnarna att gå i varandra. Räkna istället med två röjningar och vänta inte för länge med den första.
Vänta om möjligt tills tallarna har fått ett rejält försprång. Annars är risken stor att stubb- och rotskott tvingar dig till en extra röjning. 1,5 meters höjd på tallarna är en bra tumregel.
Prio2: Naturliga föryngringar
Gör en första röjning vid en meters höjd. Toppa och enkelställ. Slutröj sedan vid tre till fem meters höjd. Den riktigt intresserade kan säkert också skjuta in en extra röjning däremellan.
Prio3: Planterade granföryngringar
Gran tål beskuggning, men kan tappa lite tillväxt. Så fort gran friställs repar den sig snabbt. Du behöver inte vara rädd för att den ska ta skada av att friställas. Men tänk på risken för rot- och stubbskott. 2,5 meters höjd på granarna är en bra tumregel.
Prio4: Eftersatta ungskogar
Prioritera de eftersatta bestånden på samma sätt som i konventionella röjningar. Här finns möjligheten att ta ut biobränsle genom helträdsuttag istället för att röja. Men det är inget självklart val. Tar du ut biobränsle i en eftersatt röjning får du räkna med att tillväxten kommer att sänkas med omkring tio till femton procent under minst 15 år.
I lövskogen kan du bli tvungen att röja flera gånger. Röj i tid och lagom hårt. Ingrepp i rätt tid kan ge hög tillväxt på de lämnade träden och det har flera fördelar:
En välutvecklad krona ger högre tillväxt, grova dimensioner och kortare omloppstid.
Risken minskar för färgad kärna som kan uppkomma när björken står trångt.
Al, asp och björk få inte sämre densitet med ökad tillväxt, till skillnad från barrträden.
Men röj inte för hårt. Ett lågt stamantal innebär större risk för viltskador, mindre valfrihet och risk för snöskador och instabila träd.
Texten är hämtad från Praktisk Skogsbok, 330 sidor praktiska
råd om skogsskötsel. Kan beställas från Föreningen Skogen.