Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Startar sågen inte? Orsaken till startvägran brukar vara bränslet. På bara några månader kan bränslet som blev kvar i motorsågstanken ha åldrats så att det inte går att använda. Det som händer är att bensinens lätta beståndsdelar, som behövs för att motorn ska starta, kan ha dunstat bort. Lösningen är att tömma tanken och fylla på med nyköpt bränsle.
Om sågen ändå inte startar, kolla att motorn får bränsle genom att göra ett flertal startförsök. Lossa därpå tändstiftet. Om det är torrt får motorn inget bränsle. Orsaken kan vara att bränsle som funnits kvar i förgasaren har dunstat bort. Om uppställningsmiljön var fuktig kan det ha bildats oxid i förgasaren som blockerar bränslets väg.
Tvåtaktsbränsle som dunstar kan också lösa ut sega oljehartser som täpper till förgasaren. Den som är händig plockar själv loss förgasaren och rengör den försiktigt, men om du är osäker bör du lämna sågen till en verkstad.
Fuktig vinterförvaring kan ge tändstiftsproblem. Håll tändstiftets fot mot cylinderns gods och dra i startsnöret. Hos ett friskt tändstift hoppar då små gnistor mellan elektroderna.
Om tändstiftet är fuktigt av bränsle och sågen ändå inte startar är det förmodligen fel på tändstiftet eller någon elektrisk komponent. Om sågen har stått i ett ouppvärmt utrymme över vintern kan fukt ha trängt in i elsystemet.
Prova först att byta till ett nytt tändstift som hålls mot cylinderns gods. Dra i startsnöret och se om det nya stiftet ger gnista. Om inte kan det vara ett bra knep att ta in sågen i en uppvärmd lokal och låta den torka ordentligt.
Om tändstiftet ändå inte ger någon gnista bör du låta en verkstad kontrollera elsystemet.
Smörjs kedjan inte? Vegetabilisk sågkedjeolja är mer miljövänlig, men den kan åldras avsevärt snabbare än mineralolja. Om sågen har stått oanvänd länge kan vegetabilisk olja bilda en klistrig, sirapsliknande film. Resultatet kan bli att sågkedjan sitter fast på svärdet och att ingen olja kommer fram när man väl fått loss kedjan och börjar använda sågen.
Klistrig sågkedjeolja i sågens tank kan sköljas bort med till exempel lacknafta, men ibland måste blandningen stå över natten.
Använd aldrig varmluftspistol för att mjuka upp klistrig olja, det kan vara direkt farligt. Brandfarligt bränsle och bränsleångor eller oljeblandat sågspån finns bara några decimeter bort.
Innan du ställer undan sågen nästa gång är det ett bra tips att hälla en skvätt mineralolja i sågkedjetanken och köra tills den når svärdet.
SKOGEN 5/2018