FÖRYNGRING.

Utnyttja hösten

17 december 2018 Höstplantering blir allt vanligare och kan ha ­fördelar, inte minst på brända marker. Där får plantorna försprång före annan vegetation.

Utnyttja hösten

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Många skogsägare har vår­bruket i blodet och sätter skog samtidigt som potatisen, men skogsplantorna måste inte ner i backen då. Planterar man på hösten är plantan startklar till våren. Den börjar skicka ut sina rotspetsar så fort möjlighet ges.
Per Mellström som är skogsskötselchef på Stora Enso skog är bara positiv till höstplantering, både som virkesköpare och skogsvårdsledare. 

Per MellströmPer MellströmHöstplantering lämpar sig även utmärkt efter skogsbrand eller hyggesbränning. Stora Enso naturvårdsbränner varje år hyggen som sedan återbeskogas. Man bränner på våren och planterar på hösten. De senaste tio-femton åren har Per Mellström återbeskogat cirka tjugo hektar per år på brända marker.
– Det är jättefint att gå och plantera på de här markerna. Plantorna får försprång i den brända jorden, det tar minst fem år innan gräs och annan vegetation kommer igång ordentligt. Dessutom ger askan en del näring, säger han. 

Hyggesbränning var en stor markberedningsmetod ända in på sextiotalet. Man brände inte för hårt, det skulle finnas delar av humuslagret kvar. Det är något att beakta när man planterar efter skogsbrand. Är humusskiktet bortbränt ska man inte plantera gran, den behöver ordentlig jord. Annars växer den dåligt och ljung och kråkbär kan konkurrera ut den. 

Om branden bara har svett av växtligheten och det finns näringskapital kvar går det bra att plantera gran. Tall växer bra även om humuslagret är bortbränt.
Något man bör tänka på är att plantorna man köper på hösten tas direkt från ­friland, vilket gör dem känsligare än de ­fryslagrade plantor som finns på våren. Det är viktigt att hantera dem varsamt och få ner dem i jorden direkt. 

Man kan plantera till tjälen kommer, men tänk på att det kan bli knepigt om du inte kan skydda plantorna mot nattfrost. De fryser lätt fast i förpackningen och blir svåra att ta isär. 

Jonas Bergquist på Skogs­styrelsen i Jönköping har märkt att allt fler småländska skogsägare väljer att höstplantera sina barrplantor. 
– Har man avverkat mycket är höstplantering ett bra sätt sprida ut planteringsarbetet.  Markbered och plantera precis som du brukar. Gå ut och titta till planteringen på våren, du kan behöva hjälpplantera och då är det bra att vara tidigt ute, säger han. 

I ett forsknings­projekt har han själv provat att höstplantera tall och gran. De största problemen var ­vårvinterfrost och viltbete. Även uppfrysning kunde ibland drabba täckrotsplantor, det vill säga att tjälen skjuter upp plantan ur jorden.

– Bäst är att plantera under tidig höst, i augusti-september. Plantornas rötter växer till sig under hösten och plantan etablerar sig bättre inför vintern. Senare plantering blir i princip en jordslagning över vintern, med den fördelen att plantorna finns på plats och kan börja växa så fort tjälen gått ur marken. Särskilt under torra somrar är det en fördel om plantorna hunnit etablera sig under våren när jorden är fuktig, säger Jonas Bergquist.  

Man kan höstplantera både täckrotsplantor och barrotsplantor. På finjordsrika marker ska man dock vara försiktig med täckrotsplantor. Se till att få ner plantorna djupt. Om marken fryser och tinar i omgångar kan rotklumpen med plantan skjutas upp ur jorden. 
På grövre jordar brukar det inte vara problem med täckrotsplantor. 

I områden med mycket rådjur kan höstplantering vara lite riskfyllt. Plantorna är välgödslade och mer närings­rika, vilket viltet gillar. Därför kan plantorna viltbehandlas i förväg, men förvara inte vilt­behandlade plantor i säckar, kartonger eller andra dåligt ventilerade utrymmen. 

SKOGEN 10/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb