Undvik contortans ”faror”

13 november 2006 Fram till idag har 565.000 hektar planterats med kanadensisk contortatall i Sverige. Nu ger forskarna förslag till hur miljöriskerna kan minskas vid den fortsatta odlingen.

Undvik contortans ”faror”

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

När den nordamerikanska contortatallen planteras i Sverige växer den 30 till 40 procent snabbare än vanlig tall. Ändå har planteringen här i landet drastiskt minskat under de senaste femton åren. Från 40 000 hektar under toppåret 1985 till under 4000 hektar per år. Förklaringen till det tappade intresset ligger delvis i misslyckade försök där träden satts på olämpliga marker. Både miljöopinionen och skogsbolagen har dessutom varit oroliga för contortans effekter på den biologiska mångfalden och markens långsiktiga produktionsförmåga. Det enskilda skogsbruket och de offentliga institutionerna har i stort sett helt övergivit contortaplanteringen.

Men nu anser forskare från Lantbruksuniversitetet, SkogForsk och Umeå universitet att contortan mycket väl kan odlas även i framtiden. De ekologiska riskerna är inte för stora. Forskarna i Sverige har gjort världens första breda miljökonsekvensbeskrivning för introduktionen av ett främmande trädslag. Forskarna rekommenderar att contortaskogarna ökas i måttlig takt och att utvecklingen följs noga. För att minska de befarade riskerna föreslår de en rad konkreta försiktighetsåtgärder (läs här nedan).

Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb