TESTAD.

Trilink håller inte sina löften

1 juni 2020 En uppstickare bland skördarsågkedjorna lovar högre skärhastighet och bättre rensning. SKOGENs testare håller inte med. Men den är i alla fall billig.

Trilink håller inte sina  löften

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Under vintern har den redan tuffa marknaden för skördarsågkedjor fått ytterligare ett tillskott. Det är den USA-baserade uppstickaren Trilink som har lanserat sina produkter i Sverige. Enligt tillverkaren ska kedjans sågskär tack vare en avancerad högprofilskärpa och nyutvecklade vinklar ge högre skärhastighet vid kapning än andra kedjor – till och med ”överlägsen”. 
Samtidigt säger man att bortförseln av spån från kapskäret maximeras och att drivlänkarnas större nitar ska ge kedjan bättre hållbarhet.

Stämmer de vackra orden? Nja. SKOGEN lät proffsföraren Åke Eliasson testa en uppsättning kedjor från Trilink under två vintermånader och hans slutsats är att de ska tas med rejäla nypor salt. 
– Min uppfattning är att Trilink inte utmärker sig. Jag upplever inte att produkten tillför något som höjer den från de kedjor jag vanligtvis använder. Snarare lutar det åt andra ­hållet, säger Åke Eliasson.

Trilink sågkedjaSågkejda annat fabrikat
Trilink-kedjan (överst) har lite annorlunda såg­skärs­vinklar än andra ­fabrikat, samt även mindre ryttare och större drivlänksnitar.

Efter att ha kört igenom drygt tvåtusen kubikmeter kunde han nämligen konstatera att kedjornas fabriksslipning lämnade en hel del att önska.
– Ja, faktiskt. Fabriksslipningen, som bör vara den bästa, höll inte den kvalitet man kan kräva. Kedjorna presterade bättre efter den första omslipningen som gjordes lokalt. 
Efter omslipningen förbättrades kapförmågan och därmed genomsågningshastig­heten. Även förmågan att rensa sågskäret från spån blev bättre. 
– Jag upptäckte också att fabriksslipningen var ojämn. Det skiljde märkbart mellan de olika kedjor jag fick för prov. Efter första slipningen försvann den skillnaden, berättar Åke Eliasson.

Han har detaljgranskat Trilink-kedjorna och konstaterar att skärtänderna visserligen är lika höga som hos jämförbara sågkedjor, men deras vinklar gör att sidorna är något planare än hos andra fabrikat. Utformningen som marknadsförs som ”nyutvecklade vinklar” verkar dock inte ge märkbart bättre prestanda.
– Materialet i skärtänderna däremot är okej. Efter två slipningar återstår mer än hälften. Det är i paritet med vad det brukar vara. 

Under en av testets första dagar inträffade dock ett missöde.
– En av kedjorna small av strax efter att jag lagt på den. Det hände mitt inne fällskäret. Det var inget grovt träd heller, omkring 30 centimeter i roten. Lite förvånande faktiskt. 
Åke frågar sig om det var en engångshändelse eller om det kan ses som ett tecken på kvalitetsbrist i drivlänksmaterialet.

Oavsett vilket anser han att Trilink har en del utvecklingsjobb kvar att göra för att deras kedjor ska leva upp till marknadsföringens budskap. 
– Jämfört med de nya Oregon 19HX-kedjorna som jag också har testat ligger Trilink definitivt i lä på alla punkter. Det som just nu möjligen talar för produkten är priset som slår de flesta konkurrenter.

Plus• Billig
• Tändernas ­material

Minus•  Fabriks­slipningen
• Rensning av spån

Text & foto: Per Ericsson
Test: Åke Eliasson

SKOGEN 4/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb