NÄRING.

Trädvård  på djupet

15 februari 2017 Nu går vi under jorden. Kosttillskott i form av kompost, mulchning, gör gott för gamla träds rötter. 

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Ek med mulch. Ek med mulch. Anlägg parkeringsplatser på behörigt avstånd från träden. Foto: Vikki Bengtsson/Pro Natura
I de två föregående numren av SKOGEN har Vikki Bengtsson på Pro Natura berättat hur man frihugger och beskär gamla skyddsvärda träd. 
Den här gången är det dags att skämma bort en del av trädet som ofta glöms bort – rotsystemet. Det är av fundamental ­betydelse för trädets hälsa och vitalitet. 

Ha alltid silkesvantarna på när du handskas med gamla träd. Kom ihåg att de svarar långsamt på förändringar.
Rotsystemet och kronan brukar vara lika stora, men med olika form. Unga träd har oftast en pålrot. Med tiden ersätts den av sidorötter som förankrar trädet bättre och tar upp vatten och näring från en större yta. Gamla träd har ofta ihåliga stammar och utbredda rotsystem. Rotaktiviteten är störst i de översta trettio centimetrarna av jorden. 

Ett gammalt träds skyddszon bör sträcka sig femton gånger stammens diameter, alternativt fem meter utanför kronan om det måttet är längre. Helst ska buffertzonen vara dubbelt så stor som rotskyddszonen.
Akta skyddsvärda träd i skog, både vid körning och anläggning av vägar. Använd skonsamma metoder när virket ska ut. Körmattor hjälper om inte marken är alltför mjuk, då är det tjäle som gäller. 

De svåraste rotskadorna sker vid grävarbeten och jordpackning. När jorden packas eller är vattenmättad hindras syreupptagningsförmågan som är viktig för rötternas funktion och trädets överlevnad. 
Skydda därför  trädets rötter vid anläggningsarbete. Sätt upp staket som följer gränsen för rotskyddszonen innan arbetet inleds. Ta inte bort det förrän allt är klart. 

Ha inte någon gräsmatta under trädet. Låt gräset växa högt eller gör en trädspegel. De ytliga rötterna far illa om man kör med gräsklipparen över dem. Dess-utom konkurrerar en klippt gräsmatta mer med trädet om vatten och näring än om den inte klipps. 
Bete är däremot bra, om det inte är alltför intensivt. Samlas för många djur under trädet kan det bli jordpackning eller barkskador.
Undvik att gödsel hamnar i rotskyddszonen. Placera inte vatten, foder eller saltstenar i närheten av trädet. 
Elda aldrig i rotskyddszonen. Gör den otillgänglig för besökare genom staket, häck, död ved eller svårgenomtränglig undervegetation, även i buffertzonen. Flytta stigar som ligger i rotskyddszonen eller bygg spänger över dem. 

Gödsla aldrig enstaka träd. Det ger näring för snabbt och viktiga svampar försvinner. Mulchning, däremot, är nyttigt. Det reducerar konkurrensen från annan vegetation, stimulerar dagg­mask­aktivitet och håller jorden fuktig och lucker. 
Lägg ut ett fem till tio centimeter tjockt lager lövkompost eller komposterad flis, helst från samma trädslag och område. Lämna utrymme runt stam och synliga rötter. Börja med att mulcha i fläckar på en kvadratmeter, eller i delar av rotområdet så att trädets miljö förändras långsamt. 

Mulchning är också bästa metoden om man behöver tillföra syre till rötterna ifall de har drabbats av jordpackning eller rotskador. Mekaniska metoder för luftning kan skada finrötterna. 
I den fjärde och sista delen i vår trädvårdsskola visar vi hur man tar hand om ett hamlat träd som har blivit vildvuxet.

TRÄDVÅRDSKOLA
Läs fler artiklar om trädvård

SKOGEN 1/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb