Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Det säljs drygt 3000 terränghjulingar per år. Bland köparna märks fler och fler skogsägare. Totalt är omkring 25 000 terränghjulingar i bruk i landet, huvudsakligen som arbetsfordon. Kravet på utbildning ökar. Två av landets mest erfarna instruktörer är Ingemar Österberg och hans hustru Sylvia. SKOGEN kan här förmedla några av deras körråd och praktiska tips.
— Diken ska korsas vinkelrätt. Låt maskinen sakta rulla ned i diket. När framhjulen når botten gasar man försiktigt så att bakhjulen sjunker ner innan hjulingen börjar arbeta sig upp igen. Kommer man inte loss får man använda vinschen.
Skoterställning
Det bästa är alltid att köra rakt upp för en backe eller motlut, aldrig på skrå. Stå i skoterställning — en fot på fotstödet och den andra på pakethållaren. Om maskinen överstegrar är det lätt att kliva av. Om man får tillfälligt motorstopp så att man tappar farten i uppförsbacke är det bäst att bromsa fast maskinen och sedan backa ner med motorbromsen.
En terränghjuling stjälper alltid lättare åt sidan än framåt eller bakåt. Om du tvingas till skrååkning ska kroppens tyngdpunkt placeras mot bergsidan. I extremfall kan maskinen balanseras genom att man står med båda fötterna på bergssidans fotstöd.
Kurser finns
— Höj blicken och bedöm terrängen framför dig. Tittar du för nära maskinen kommer du att köra hinder för hinder och får ingen rytm i körningen, säger Ingemar och tillägger:
— En skicklig och omdömesgill förare undviker svårigheterna genom att aldrig chansa utan tar istället en annan väg!
Bästa sättet att bli en skicklig förare är att gå en kurs. Tänk på att man inte ens får övningsköra utan att ha gått utbildningen. För att få sitt förarbevis måste man också klara teoriprovet. Det gäller att svara på 30 frågor och man får ha max 5 fel. Det är Vägverket som utfärdar förarbeviset som för närvarande kostar 130 kronor.
Lars Davner
Ur SKOGEN 9/02