Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Jonas RönnbergSkyddsbehandling av stubbar är ett sätt att minimera skador av rotröta. Studier visar en dramatisk minskning av infektionsrisken när stubbar behandlas på rätt sätt. Ändå finns en misstro mot och tveksamhet till att stubbehandla.
– Jag förstår inte varför man verkar bry sig så lite om risken för rotröta, säger Jonas Rönnberg, forskare på SLU. Rent biologiskt är det inget snack om att det lönar sig att stubbehandla. Det är även ekonomiskt lönsamt att behandla i södra och mellersta Sverige. Samma sak torde gälla i Norrland, där problemen kan vara lika stora.
Rotröta orsakad av rotticka förekommer i de flesta bestånd. Svampens sporer infekterar stubbytor, rötter och skadade rothalsar. De sprids därefter vidare till angränsande friska träd.
– Vi vet att det finns problem i stort sett överallt. Det gäller att förebygga genom att behandla innan infektionen får fäste. Alla gran- och tallbestånd borde behandlas i södra och mellersta Sverige. I Norrland behöver man inte bry sig så mycket om tallen, utan bör fokusera på gran.
Enligt Jonas Rönnberg behandlas det bara sporadiskt i norra Sverige och då är det oftast på privata initiativ. Det kan delvis bero på att säsongen är kortare och att det finns en motvilja mot att investera i den tekniska utrustning som krävs. Men om avverkningarna fortsätter sommartid finns risk för stora infektioner, särskilt på extra utsatta kalkmarker.
– Undersökningar har visat att problemområden med tall finns på stora arealer runtom i landet. På en av dessa ytor såg träden ut att vara friska, men 90 procent var sjuka i rötterna. Inträdet av rottickan hade gett tillväxtförluster på cirka tio procent per år, säger Jonas Rönnberg.
Han tycker att man bör ta det säkra för det osäkra.
– Att bara stoppa huvudet i sanden och inte tro att man har problem är inte särskilt effektivt. Det är alltid mer eller mindre sporer i luften och det är svårt att veta vilka träd som är drabbade. Eftersom skogsägare sällan har exakt koll på hur mycket röta som finns i olika bestånd är det bättre att behandla i alla lägen.
Jonas tips
• Avverka och gallra på vintern då det är lågsäsong för sporer. Under vintern är det sällsynt med sporinfektioner.
• Om det inte går att avverka på vintern bör man stubbehandla, särskilt om man inte redan har problem. Det är viktigt att behandla i förebyggande syfte.
• Stubbehandla gärna i förröjningen. Annars gäller att ju tidigare man röjer, desto mindre risk för infektionsspridning.
Text: Stefan Hällberg
SKOGEN 6-7/2016