VÄLKLÄDD.

Stil, skydd och komfort

30 juni 2020 SKOGEN har långtidstestat Stihls nya sågskyddsjacka som har mer skydd än klassningen kräver, men det gör den också ganska tung. Den matchande byxan är rymlig och bekväm och till­sammans är de ett bra val för den som söker ­varselklassade sågskyddskläder.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Stihl Protect MS ­sågskyddsjacka

Klassning: EN 381-11 sågskyddklass 1 (20 m/s) (sågskydd), iso 20471 klass 2 (varselplagg).
Storlek: XS till XXL.
Vikt: Cirka 2 000 g.
Rek cirkapris: 2 925 kr med moms.

Stihl Protect MS ­sågskyddsjacka

plus• Ger bra skydd
Minus• Lite tung

Den flerfärgade jackan med varselskyddspartier har yttertyg och foder i polyester. Materialet i jackans sidor och under armarna är ventilerande. Ärmslutens låsning med kardborreband är inte helt lyckad, då banden har en förmåga att fyllas med skräp som sätter ned funktionen. Knapplåsning fungerar bättre. 

Jackan har två låsbara bröstfickor och en liten öppning för säkerhetslina finurligt dold i ryggpartiets övre del. Däremot saknar vi en särskild ficka med tydlig symbol för första förband. 
Sågskyddet för bröstpartiet, armar, mage och hals utgörs av ett sågskyddsmaterial kallat avertic som kombinerar låg vikt med god förmåga att transportera fukt. Jackan uppfyller europeisk EN-standard för sågskydd och iso klass 2 för reflekterande material. Enligt Stihl går sågskyddet dessutom längre ner på bröstet än vad skyddsklassningen faktiskt kräver.

Men skydd ger även tyngd. Jackan väger nära två kilo. Det handlar alltså om en rejäl rustning, vilket gör att den kan upplevas som lite otymplig i vissa lägen.
Vår samlade bedömning är annars att jackan känns rejäl och håller god kvalitet.

Stihl Protect MS ­sågskyddsbyxaStihl Protect MS ­sågskyddsbyxa

Klassning: EN 381-5 skyddsklass 1 (20m/s) (sågskydd), iso 20471 klass 2 (varselplagg). 
Storlek: S till XXXL.
Vikt: Ca 1 500 g.
Rek cirkapris: 2 080 kr med moms.

plus• Bekväm
• Bra instruktionsbok
Minus• Inga slit­skydd nedtill

Midjebyxan är av varselorange polyester med svarta och gula fält och uppfyller Isos varselklassning. Den har extra slitstarkt material på utsatta partier och för att motverka nedkylning ryggpartiet förhöjt. Två sidofickor, en bakficka och en meterstavsficka ger goda förvaringsmöjligheter. 
Ett praktiskt tillbehör gör enkelt midjebyxan till en hängselbyxa och gör dessutom att man får en stor bröstficka extra.

Även hos byxan utgörs sågskyddet av materialet avertic som uppfyller sågskyddsklass 1. Skyddet är utformat enligt typ A eller främre skydd, vilket innebär att det täcker benens framsida och slutar fem centimeter från benets nedre del och minst 20 centimeter över grenen. Det ger även fem centimeters skydd till den inre delen av högerbenet respektive utsidan av det vänstra. Däremot saknas skydd på benens baksida. 
De raka benen utan förböjda knäveck ger god plats för skyddsstövlarnas skaft och tätar mot kängorna. De har ventilerande material i knäveckens baksidor. Utformningen gör byxan rymlig och därmed bekväm att dra på och av, vilket uppskattades mycket i testet.

Däremot saknar vi förstärkta ­slitageytor på de särskilt utsatta delarna där byxbenen möter kängorna och de nedre insidorna. Sådana förstärkningar finns på konkurrenten Oregons byxa Waipoua som vi också har testat och berättar mer om i nästa nummer av SKOGEN.
En medföljande bok innehåller en föredömlig sköt­sel­anvisning, kriterier för plaggets utbyte och kassering samt beskrivning av skyddsklasserna.

Test: Per Ericsson, Peter ­Lindroth/Jipe skog & trä

SKOGEN 5/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb