Starta skogsvårdsföretag?

6 november 2006 Skogsforsks läromedel hjälper nya företag att komma igång.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Plötsligt, på bara några år, har det börjat krylla av skogsvårdsföretag. Från 300 har de ökat till 900 på fem år. Små och framförallt stora markägare vill lägga ut arbetet på andra. De nya företagarna som tar över jobbet är oftast enmansföretag som drivs som enskild firma. Det visar en enkät som har gjorts av Skogforsk. 90 procent av storskogsbrukets skogsvård görs redan på entreprenad och ändå vill skogsvårdsföretagen gärna växa. Men det finns fortfarande utrymme för nya företag.

Skogforsk har ett läromedel som hjälper nya företag att komma igång. Det heter Kvalitetsutveckling. Del 1 är en pärm som heter Fröet och kan användas när man ska starta. Den som varit igång en säsong kan fördjupa sig med del 2, Plantan. Helst ska materialet användas i studiecirklar, men det går också att studera själv.
Steg ett är att utforma en affärsidé. Hur ska jag tjäna pengar? Vilka tjänster ska jag erbjuda — och till vem? Hur långt ska företaget utvecklas? Helst ska det finnas något som bara du kan erbjuda. Om du dessutom kan ligga steget före konkurrenterna med nya tjänster har du bättre förutsättningar att lyckas.

Nästa steg är att bestämma sig för ledarskap och ägande. Vilken hjälp tänker du ta för att komma igång, och hur ska det gå till? Företagsform och arbetsfördelning är några viktiga frågor att ta ställning till. I pärmen Fröet finns checklistor och listor att fylla i själv för att strukturera upp förberedelserna.

Sedan är det dags att fundera på hur man skaffar sig information om marknaden för skogsvård och att fundera på prisnivåer, konkurrens, pengar till investering och ekonomisk redovisning. Skogforsk tipsar om var man kan hitta stöd: Hos Skogsmaskinföretagarna, i SCBs företagsregister, på kommunens näringslivskontor, den egna banken och hos många fler. Själva företagsetableringen är inte heller något man får slarva förbi i planeringen. Hur utformar man mätbara mål? Hur ska offerten se ut till första kunden? Vem kan vara bisittare vid förhandlingen? Rekryteringen av medarbetare är naturligtvis en av de viktigaste frågorna att lyckas med, om man vill bli mer än sin egen. Rätt person med rätt utbildning måste finnas på plats vid rätt tidpunkt om medarbetaren ska bli den rätta. Belöningssystem, trivselåtgärder och helårssysselsättning är bara några av de punkter som Skogforsk pekar på.

Text: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb