Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Tjäderstammen är otroligt låg i Sverige och hela Norden. Men det finns mycket som skogsbruket kan göra för att gynna skogshönsen.
— Det stora hotet är förröjningen, säger tjäderforskaren Eric Ringarby på SLU. Skördarföraren kräver bra sikt när han ska gallra. Därför röjs nästan varenda enbuske bort.
För att överleva måste tjäderhönan kunna gömma sig i undervegetationen, och framför allt gömma sina kycklingar. Där bland margranarna kan hon komma undan räven.
— Räven är en mycket skicklig jägare och kycklingar är oerhört hjälplösa. När man gör om en gallringsskog av tall till en pelarsal — då är den varken vänlig för tjäder, hare, orre eller järpe.
I debatten om den låga tjäderstammen är det ofta spelplatserna som är i fokus. Holmen Skog har mött en högljudd kritik från miljöintressen när man velat avverka stora spelplatser i Kolmården, spel som fågelvänner har följt i årtionden. Men SLUs tjäderforskare är överens om att avverkade spelplatser inte är det stora hotet. Avverkar man ett spel uppstår det nya på annat håll.
— Det som spelar roll för tjäderstammen är inte hur många tuppar som spelar eller hur många spel det är. Stammen styrs av överlevnaden på höns och kycklingar, säger Maria Hörnell-Willebrand, som är ansvarig för småvilt i SLUs fortlöpande miljöanalys, FOMA.
Vi ser en uppgång i både Sverige, Norge och Finland, och prognosen är att uppgången kommer att fortsätta i 20 år till. Den ljusnande framtid kan man tacka det som kallas ”det moderna skogsbruket”. Tjädern vill ha sammanhängande skog.
Text: Bengt Ek bengt@skogen.se