Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Ingemar Bredenberg skattesakkunnig på Handelsbanken pekar på några viktiga frågor i samband med deklarationen. Handelsbanken som nu satsar stort på att nå lantbruks- och skogsfolket.
— Det gäller att inte glömma bort möjligheten till räntefördelning i årets deklaration, där kan det finnas tusenlappar att spara. Tyvärr är det många som inte har använt sig av denna möjlighet. Det märker vi när vi får nya kunder. Nu gäller också blanketten för ”Förenklat årsbokslut” som ska användas för andra året i rad. Det finns alltså en del att tänka på, påminner Ingemar Bredenberg.
Räntefördelning innebär något förenklat att skogsföretagets överskott görs om till kapitalinkomst. Då blir skatten 30 procent istället för mellan 50 och 65 procent. Det kan vara knepigt att räkna ut det kapitalunderlag som ska ligga till grund för räntefördelningen. Kapitalunderlaget utgörs av i princip skillnaden mellan tillgångar och skulder i näringsverksamheten vid utgången av 2007. Ett positivt fördelningsbelopp utgörs av statslåneräntan vid utgången av november 2007, ökat med 5 procentenheter, vilket är lika med 9,16 procent vid årets deklaration och multiplicerat med kapitalunderlaget. Räntefördelningsbeloppet är alltså det belopp av inkomsten som ska beskattas med 30 procent.
— Reglerna om räntefördelning infördes i mitten på 1990-talet och de som har missat att räkna fram ett räntefördelningsbelopp kan rekonstruera sina deklarationer bakåt i tiden till tidpunkten när reglerna infördes. Det innebär en hel del arbete, men de rekonstruerade deklarationer bakåt i tiden jag har sett har för det mesta lönat sig för skogsägaren. Det handlar i regel om åtskilliga tusenlappar i lägre skatt, menar Ingemar Bredenberg.
Om en skogsägare har andra inkomster eller affärer, t.ex. löneinkomster, fastighets- eller aktieförsäljningar gäller det att ha ordning på årsbesked och kontrolluppgifter.
— Tänk på att det kostar pengar även att få basjobbet i form av sortering gjord. Våra kunder kan rädda många kronor till sin egen portmonnä genom att göra detta grundarbete själva. Spar det riktiga proffsjobbet till experterna, exempelvis räntefördelningsberäkningarna.
Det är ingen idé att sätta igång med det slutliga deklarationsarbetet förrän de förtryckta deklarationsblanketterna kommit från Skatteverket någon gång i början på april. Inlämningsdag för vårens deklaration är 4 maj. Anstånd kan beviljas, men absolut sista dag är den 15 juni. En ansökan måste vara inlämnad 10 dagar innan den 4 maj. Anstånd beviljas om det finns giltiga skäl.
— Det är tyvärr lite sent att få deklarationsblanketterna i mitten på april. Men skatteverket har mycket uppgifter som ska kollas och fyllas i innan utskicket av de förtryckta deklarationsblanketterna, därför får man ha förståelse för det sena utskicket. Först efter deklarationen kan man exakt beräkna sin slutliga skatt och hur stor restskatten blir eller hur mycket man får tillbaka i december, understryker Ingemar Bredenberg.
Blir restskatten stor kan det vara klokt att sätta av pengar så fort som möjligt. Det är ju viktigt för planeringen av hela årets privatekonomi.
Om någon beräknar att få restskatt så kommer den att belastas med en straffränta (ej avdragsgill). Straffräntan bestäms av skatteverkets basränta som brukar vara ungefär densamma som riksbankens reporänta. Den straffräntan debiteras vid över 20 000 kronor i kommande restskatt. Restskatt över 30 000 kronor debiteras med basränta plus 0,25procent. Straffräntan är historiskt mycket låg just nu. Därför kan det vara idé att jämföra vad bankerna erbjuder på sina sparkonton. I vissa fall kan sparkontoräntan vara högre än Skatteverkets straffränta.
En annan nyhet att tänka på inför verksamhetsåret 2009 är att avdragen för inköp av inventarier av mindre värde föreslås höjt till ett halvt basbelopp, cirka 20000 kronor. Köper man en röjsåg för 8000 kronor så blir hela summan avdragsgill. Överstiger beloppet ett halvt basbelopp ska däremot hela summan tas upp på avskrivningsplan. Förslaget kommer med stor sannolikhet att gälla retroaktivt från den 1 januari i år.
Ingemar Bredenberg menar att det är viktigt att hålla isär den privata ekonomin och näringsverksamheten. Det blir då lättare att deklarera med den nya blanketten ”Förenklat bokslut”. Handelsbanken och flera andra banker erbjuder likartade betalkort för den enskilda näringsverksamheten som underlättar detta.
Skogskontot ska man tänka över. Två viktiga saker som gäller.
— Många förhastar sig och sätter omedelbart in pengar från en avverkning direkt på skogskontot. Man kan då dels sätta in fel belopp och få besvär med att gå till banken för att ändra detta och dels få ett lägre underlag för räntefördelning som kan innebära att man betalar för hög skatt på skogsinkomsterna. Nej, in med dem på ett ett annat konto och vänta med skogskontot, menar Bredenberg.
Om pengarna sätts in på skogskonto får endast hälften av summan användas som underlag för räntefördelning. På ett annat konto får hela summan användas i räntefördelningen och det kan så småningom innebära sparade tusenlappar.
— Exakt hur mycket pengar som bör sätts in på skogskonto kan avgöras först efter att deklarationen är klar. Vänta alltså med att sätta in pengarna skogskonto, uppmanar Ingemar Bredenberg.
Den andra saken att tänka på som gäller skogskonto är nya regler från och med i år. Vid generationsväxling kan skogskonton följa med vid överlåtelse av fastigheten till närstående. Det innebär att pengarna kan användas av en ny ägare för att betala direkt avdragsgilla kostnader för till exempel skogvårdsåtgärder eller vägunderhåll. Tidigare följde skogskontot person, vilket gjorde att överlåtaren av fastigheten var tvungen att i ogynnsamma fall skatta 65 procent på uttagen.
Text: Lars Åkerman larsakerman@telia.com