Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Lagen som påbjuder sotning heter Räddningstjänstlagen, RÄL. Den säger att sotning och kontroll av eldstäder och rökkanaler skall utföras av varje kommun.
–Hur ofta det skall sotas är fastställt av Statens Räddningsverk. Tidsintervallerna beror på vilken eldstad du har, förklarar Anders Bysell, skorstensfejarmästare i Östersund.
Hans distrikt omfattar delar av Jämtland. Av naturliga skäl finns det därför åtskilliga anläggningar som eldas med ved.
Anmäl
Sotaren Andreas Jansson ser att antalet ved-eldare ökar. Och detta bekräftas av de kom- munala bygg- och miljöförvaltningarna. Dit måste nämligen alla som tänker installera en eldstad lämna en anmälan.
Innan du överhuvudtaget får börja elda måste din nya ”anläggning” som det kallas vara kontrollerad och få ett slutbevis. Fast även när man har fått det är det inte bara att fyra på brasan. Nej, enligt Anders Bysell är det nu finliret börjar.
Rätt drag
–Först måste du lära känna din anläggning. Och då finns ingen annan väg än att prova sig fram.
Överst på Anders checklista står torr ved. En självklarhet anser han och tar samtidigt död på myten att viss ved är ”bättre” ur eldningssynpunkt än annan. Det som skiljer är energiinnehållet. Betydligt viktigare än om det är björk eller gran som läggs in i eldstaden är mängden syre som tillförs förbränningen.
Elda på i varmt hus
–I ett uppvärmt hus inleds eldningen med gott drag. Justera successivt tilluften så att elden får vad jag brukar kalla ”erforderlig mängd syre”. Vad det innebär kontrolleras genom rökens färg och lukt sedan man eldat ett tag. Svart rök, os och dålig lukt tyder på för lite tilluft. Öppna draget.
Kallt hus – starta försiktigt
Har huset stått ouppvärmt ett tag, kanske till och med kallställt med minusgrader, kan det vara frestande att direkt tända upp en rejäl brasa. Men det kan straffa sig.
–I ett hus där muren är mycket kall får man under inga omständigheter börja elda hårt! De höga temperaturer som snabbt bildas i rökgaserna kan förstöra skorstenen. Eldningen måste smygas igång så att muren långsamt värms upp.
Stryp lagom
När elden brinner stadigt kan förbränningshastigheten regleras. Har anläggningen ett spjäll kan dess öppning försiktigt minskas utan att tilluften, alltså draget, behöver ändras. Saknas spjäll får man minska tilluften genom draget. Det är dock viktigt att elden alltid får tillräckligt med syre. Stängs draget för mycket uppstår ofullständig förbränning som ger stor negativ miljöpåverkan. Dessutom bildas stora mängder sot eller beck. Risken för soteld kan öka dramatiskt.
Inga trix vid skorstensbrand
–Drabbas du av soteld, eller som man också säger skorstensbrand, stryp omedelbart all tilluft. Stäng luckor och spjäll. Ring sen 112. Glöm gamla trix som att slå grovsalt, snö eller liknande i skorstenen. Det hjälper inte. Och det är inte ens säkert att du kan närma dig rökkanalens öppning på skorstenskronan, en soteld ger snabbt temperaturer på tusen grader och mer!
–En soteld är oerhört allvarlig. Hela byggnaden är i fara. Muren kan bli fruktansvärt het och det är inte ovanligt att den skadas, om den inte rent av spricker.
Anders Bysell påminner därför om att alla murstockar som drabbats av soteld måste besiktigas innan de åter får tas i bruk.
Rengör konvektionsdelen
Det finns, enligt Andreas Jansson, ett enkelt sätt att behålla vedpannornas verkningsgrad mellan sotningarna.
–Rengör konvektionsdelen då och då. Alltså den del som överför värmen till vattnet. Har anläggningen inte en rökgastermometer, skaffa en. Den visar verkningsgraden, vad som tas tillvara av vedens energi. Hög rökgastemperatur tyder på sotig panna och låg verkningsgrad. Du eldar kort sagt för kråkorna. Det kan också leda till att skorstenen blir onormalt varm med brandrisk som följd.
Ingen plast
–Elda aldrig plastförpackningar. Vid förbränningen kan det bildas ämnen som verkar frätande på rökkanalens väggar. Dessutom är det förbjudet att elda sopor, tillägger Andreas.
Försiktigt med braskassett
Det är viktigt att skorstenen är avsedd för det du som eldare tänkt använda den till. Anders Bysell uppmanar den som ska installera en braskassett att först låta en fackman kontrollera skorstenens standard.
–Öppna spisar är egentligen bara avsedda för trivseleldning. De ger kanske 500 watt i värmeffekt. Monteras en insats kan effekten öka till flera tusen watt. Dessutom förändras sättet att elda. Något som rökgaskanalen inte alltid är avsedd för.
Stäng igen
Efter avslutad eldning, sedan man kontrollerat att inget ligger och pyr, är det smart att stänga alla luckor och ett eventuellt spjäll. Luftdrag genom eldstaden ger onödiga energiförluster om värmen ventileras ut i det fria.
Ur SKOGEN 3/2012