Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Det finns fem miljarder människor i världen. Och lika många snytbaggar i Sverige. Så visst är det stora styrkor som samlar sig för angrepp mot årets planteringar.
— Men det vore ju löjligt om en centimeterlång insekt skulle sätta käppar i hjulet för Sveriges viktigaste näring, säger Skog Dr Göran Örlander.
Ändå är det svårt att få fram en slutgiltiga lösning på snytbaggeproblemen.
En lång hyggesvila är i alla fall ett av de säkraste skydden. Skogsägare som tänker använda hyggesvila bör vänta åtminstone fyra år, kanske fem. Problemet är naturligtvis att hyggesvilan ger förlorad tillväxt varje år och mycket vegetation
Tallskärm hjälper
— Tallskärmar minskar snytbaggeangreppen. Ja, även granskärmar, men de för med sig andra problem med storm- och insektsskador, säger Göran Örlander.
Snytbaggen gnager på skärmkronorna. För att se om snytbaggarna helt enkelt kan äta sig mätta på annat än plantor lade forskarna en gång i veckan färska tallgrenar nära nyplanterade plantor. Och skadorna blev mycket riktigt betydligt mindre! Men varför? Riset visade sig ha samma skyddande effekt när snytbaggarna inte är uppe i tallkronorna och gnager.
— Utan att alltså förstå varför kan jag ändå rekommendera en tallskärm, ungefär 150 träd per hektar för att få effekt.
— Annars är markberedning ett av våra huvudspår just nu. Effekten beror mycket på hur man markbereder och sätter plantan. Sätt plantan helst 20 cm från humuskanten. Men framförallt i ren mineraljord!
Fel markberedning
Den som vill plantera på den omvända torvan kan gärna göra det — om det finns fem centimeter mineraljord överst. Det ger samma effekt som en mineraljordsfläck.
— Eller åtminstone två cm mineraljord, minst 10 cm runt plantan.
Men markberedning är en färskvara. Vid en försöksplantering i augusti blev angreppen betydligt mindre där man markberett alldeles före, jämfört med där forskarna låtit markbereda redan i maj — trots att de rensat bort sommarens vegetation.