Slarva inte med vägen

2 juni 2018 Virket ska ut, bilen ska fram, vägen ska hålla. Det kostar att bygga nytt, men dåliga skogsbilvägar kan också stå dig dyrt. Därför är det viktigt att från början undvika misstag. Mikael Bergqvist, Skogforsk, ger sina viktigaste varningar på missar som du bör undvika.

Slarva inte med vägen

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Att anlägga en ny skogsväg eller rusta upp en befintlig kan vara väl investerade pengar. Bra vägar kan minska skotningsavståndet och drivningskostnaden. Ibland kan det vara bättre att bygga en ny väg än att skota virket långa sträckor.

Visst kan det kosta en slant, särskilt om vägen är i dåligt skick, men du får räkna med prisavdrag om inte virkesbilen kan ta med sig släpet fram till avlägget. 

Den stora frågan inför vägbygget är: Vad vill jag med min skogsbilväg, vad är det jag vill beställa? Det säger Mikael Bergqvist som är forskare i driftsystem och expert på vägar hos Skogforsk.

– Det är viktigt att tänka långsiktigt,­ ­vä­gen ska ändå hålla i åtminstone 30 till 50 år, säger Mikael Bergqvist.

Det finns ett säkert sätt att lyckas med sin väg, tipsar han, och det är att hålla sig till Skogsstyrelsens anvisningar för skogsbilvägar. Gör inte några avsteg från planen. Om man exempelvis gör vägen litet smalare på ett ställe kan det få oväntade konsekvenser på andra håll.

Beställarens instruktioner till vägentreprenören måste vara noggranna. 

– Följer man de reglerna så har man förberett även för eventuella förändringar av virkestransporter. En väg som byggs enligt Skogsstyrelsens minimikrav klarar exempelvis de nya 74-tonnarna som nyligen tilläts och som vi kommer att få se mer av.

Ibland kan det också vara värt en extra satsning på tjälsäkring. Så här skriver Föreningen Skogen i boken ”Lönsamma virkesaffärer” som kom ut i höstas: ”Har du mycket skog på bäriga marker och går din väg ut till en stor allmän åretruntväg kan det dessutom vara intressant att tjälsäkra din väg. Då blir du populär hos traktens virkesköpare och har ett bra förhandlingsläge om dina avverkningar får göras under tjällossningen.”

Genom åren har Mikael Bergqvist sett en hel del missar – och även gjort några själv – vid anläggning av skogsbilvägar. Här intill hittar du hans fem viktigaste varningar om vad man ska se upp med när man bygger en ny väg.

SKOGEN 4/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb