Slarva inte med kedjans länkar

19 januari 2016 En snökedja är inte bara en snökedja. Det finns hundratals modeller beroende på maskintyp, användningsområde och däck. Och de måste klara hårda krav.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Martin NäsströmSatsa på kvalitet. Vissa lågpriskedjor kan vara direkt undermåliga, anser Martin Näsström.

Snökedjor – eller slirskydd, som de kallas när det gäller skogs­maskiner – ska ge fordonet eller maskinen en jämn gång och ett tillförlitligt grepp på is, snö, lera och stenigt underlag.

– När det gäller skogs­maskiner är det också viktigt att slirskydden är konstruerade så att broddarna hindrar kedjans länkar med piggar från att lägga sig och slitas från sidan. Så ­kallade u-broddar motverkar det, säger Martin Näsström, delägare i företaget Kedjan.

Slirskydd och snökedjor utsätts för tuffa påfrestningar, men på olika sätt, förklarar han.
– Slitytorna pressas hårt mot underlaget när skogsmaskinen arbetar. Det är enorma vikter och mäktiga krafter som överförs på mycket små metallytor.

– För att klara slitaget krävs att broddar och kättingar är mycket hårda. Slitkättingarna tillverkas därför av sätthärdat höglegerat manganstål. ­Broddarna består av borstål med legering av nickel, krom och mangan. Sidokättingar och krokar som utsätts för andra påkänningar, till exempel ­dragkrafter, är seghärdade.

Kraven på material och tillverkningsprocesser är stränga. Framför allt ska stålet hålla en homogent mycket hög kvalitet. Råvaruleverantören har därför eget metallurgiskt laboratorium, där man löpande håller koll på materialets sammansättning.
– Om kvaliteten i materialet är ojämn blir produkten där­efter. Vi brukar säga att kunderna gärna får komma tillbaka, men inte kedjorna. Det räcker med att en kedja innehåller en dålig länk för att göra hela ­produkten förfelad. Till atv och lantbrukstraktorer vill jag definitivt avråda från att köpa snökedjor och slirskydd från så kallade lågprisländer.

Kedjan i Östersund har ett imponerande lager. En viss sorts ­kedja till entreprenad- och lantbruksmaskiner finns till exempel i närmare 200 olika storlekar. Sedan finns det ­ytterligare modeller i nästan lika många storlekar. Lägg ­därtill andra maskintyper och fordon som också kräver kedjor med varierande grovlekar och mönsterställningar för att passa en mängd olika användnings­områden och däckstorlekar.
– Vi har det mesta, men vi kan inte ha allt. Fast det vi inte har kan vi tillverka, säger Martin Näsström.

SKOGEN 12/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb