Ska jag tömma fågelholkarna?

23 januari 2012 Fråga experterna. Jag har satt upp en hel del fågelholkar både på min tomt och i min skog. Ska man tömma dem eller kan man bara strunta i det?

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Torleif IngelögSvar: Man sätter upp holkar för att gynna fågelfaunan på sin mark, men också för att man själv vill ha trevnad av att se fåglar, se deras idoga matning och höra pipet av ungar i holken.
Det finns flera fördelar för fåglarna med att man tömmer holken varje eller vartannat år. Sker tömningen på vårvintern så hinner den torka ur och bli torrare och hälsosammare för fåglarna. Holken ruttnar då inte heller lika fort och håller alltså längre. Efter flera bobyggnationer i en holk riskerar bobalen att komma högt upp i holken och alltför nära hålet. Skata, ekorre, katt med flera kan då lättare komma åt ungarna. Tömmer man holken tar man samtidigt också bort  en del fågelparasiter som kan hålla till i det gamla bomaterialet. Och det borde ge       friskare fågelungar i just den holken.
Det påstås ibland att fåglarna själva tömmer holken men det har jag aldrig sett annat än hos göktyta. Uggleholkar behöver normalt inte tömmas då de inte fyller på med något bomaterial. När man sätter upp sådana ska man istället tillföra litet torrt sågspån  eller mossa i botten av holken. Uggleholkar kan ibland ockuperas av ekorre som då kan fylla holken med kvistar. Då är inte holken längre användbar för ugglor och tömning  är motiverad.

Om man inte tömmer en holk så kommer bobalen så högt upp att holken till slut inte används för fågelhäckning under några år tills det gamla bomaterialet sjunkit ihop igen. Men samtidigt blir då holken livsrum för allehanda spännande mulminsekter.  Holkar är också viktiga för småfåglars övernattning. Många års tömning av holkar har gett mig övertygelsen att mesar helst väljer en holk utan bomaterial till sin övernattning.
En uppenbar nackdel för oss holktömmare är att man kan drabbas av fågelloppor vid tömningen. Men de irriterar bara genom att skapa kliande bett och de kan inte leva vidare på människor. Men väljer man att tömma holkar en dag med minusgrader så är lopporna inget problem.

Text:  Torleif Ingelög

Ur SKOGEN 11/11

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb