Sju råd för vedeldare

13 november 2006 Elda med ved, men på rätt sätt! Var rädd om grannsämjan! Onödigt sotig rök kan fresta på både miljön och på känsliga grannar i villaområdet.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Därför uppmuntrar Naturvårdsverket alla vedeldare att tänka igenom sin eldning. Behovet är större än någonsin nu när gamla kunskaper om eldning har gått förlorade och nya pannor ställer nya krav.

1. Släpp in lagom mycket luft! För att alla brännbara gaser ska förbrännas behövs lufttillförsel i flera steg. Enkla konstruktioner som öppna spisar får all luft direkt till eldhärden. Men det finns spisinsatser att installera som gör att den öppna spisen klarar dagens miljökrav för vedeldning.
Luftmängden måste vara så stor att inte allt syre förbrukas. Pyrelda inte: håll tilluftspjäll och rökgasspjäll helt öppna hela tiden om inte fabrikanten rekom- menderat något annat.

Spara inte på veden genom att strypa lufttillförseln! Oförbränd sot och tjära skadar inte bara när- miljön utan fastnar också i skorstenen.
Kontakten mellan bränslet och luften är viktig när man ska elda med ved. Den är svår att lyckas riktigt bra med vid vedeldning.
Med pellets går det bättre.

2. Håll hög temperatur! Då förbränns gaserna. Dåligt isolerade eldstäder kommer inte upp i de 900 grader som behövs för att gaserna ska antändas. I många äldre spisar är förbränningsutrymmet vattenkylt. Då blir temperaturen för låg. Felaktig lufttillförsel kan också kyla eldstaden. Här som på de flesta punkter är en bra modern spis naturligtvis bättre än en gammal dålig.

3. Torka veden väl! Fuktig ved ger dålig förbränning. Människor runt dig kan få besvär, särskilt om de lider av luftrörs- och andningsbesvär. Självklart får du också ut mindre värme för ditt nedlagda arbete på vedbacken om du eldar fuktig ved som först måste torka i elden.

Avverka under vintern, föreslår Naturvårdsverket. Kapa direkt i lagom längd och låt torka minst ett år. Lagra gärna veden inomhus några veckor innan den ska eldas.

4. Få fart på elden! Få snabbt fart på elden och hög temperatur i eldstaden. En gasolbrännare kan göra susen när man tänder. Ha en ordentlig glödbädd varje gång du fyller på vedmagasinet. Raka ihop glödbädden. Glöm inte luftrummet mellan vedträna.

Vedeldning, elda med vedVedeldning med gammal panna. Inte något för en god granne! Fotograf: Mats Bildström/ SKOGENbild5. Titta på röken! Vid ofullständig förbränning får du svart rök med kraftig lukt. Gulaktig rök innehåller för mycket tjära. Du får också facit genom att titta på askan. Om du eldar rätt är den ljusgrå och flyktig.

6. Välj rätt panna! Välj panna med omsorg och begär utförlig driftsanvisning av fabrikanten! Ta tidigt kontakt med byggnadsnämnden eller miljökontoret inför köp: det kan finnas lokala föreskrifter. Bygganmälan krävs för till exempel ny eldstad eller väsentlig ändring av pannan. Bygglov behövs för ett större bränsleupplag på tomten.

7. Ut med askan i skogen! Aska från småskalig vedeldning bör hem till skogen igen. Den kan göra nytta som vårkalkning i trädgården också, men inte där du odlar mat.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb