Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Organiserade fritidsaktiviteter fungerar suveränt för att behålla hälsan hos de utsatta skogsmaskinförarna. Det konstaterar Arbetsmiljöinspektionen som också har andra tips.
Satsa på friskvård. Organiserade fritidsaktiviteter fungerar suveränt. Det är nödvändigt att röra på kroppen och det är viktigt att hitta på meningsfull motion.
Utveckla ett bra ledarskap. Det behövs en tydligt ledning som fördelar uppgifterna och ger arbetslaget stor frihet. Sätt upp både korta och långsiktiga mål! En bra ledare bryr sig om de anställdas hälsotillstånd. Det behövs ett engagemang om både arbetet och privatlivet ska flyta enligt divisen: ”Fungerar det hemma fungerar det på jobbet”.
Blanda yngre och äldre. En viktig förutsättning för flexibiliteten, friheten och trivseln är att lagmedlemmarna kompletterar varandra. Blandning behövs både i kompetens och ålder.
Gärna nya maskiner. En sliten maskin sliter på förarens kropp. Att arbeta med nya maskiner och ny teknik höjer motivationen och trivseln.
Variera arbetet. Ingen skiftform undanröjer risken för belastningsskador helt.
Styr upp arbetstempot, raster och pauser. Växling mellan maskinerna är inte hela lösningen men det förbättrar ofta lagandan och hela arbetssituationen.
Gå på gemensam utbildning. Att utbilda chefer och anställda samtidigt ökar kunskapen om belastningsskaderiskerna. Det håller dessutom arbetsmiljöfrågorna aktuella. Utbildning i lagsamverkan förbättrar samarbetet och ger samtidigt en produktionsökning.
Certifiera verksamheten. Arbetet med certifiering kräver en systematisk genomgång av hela verksamheten. Till nytta både för arbetsmiljön och produktionen.
Undvik stress. Uppmärksamma stressen i arbetet och försök köra så avslappat som möjligt. Bland de värsta stressmomenten finns hindrande underväxt, bonussystem och repetitiva moment. Lång och besvärlig färdväg till arbetsplatsen ökar också pressen.
Talböcker har blivit populära, de ökar kunskapen och minskar stressen.
Ta hjälp av företagshälsovården. Det gör andra framgångsrika arbetslag.
Var uppmärksam. Upptäck tendenser till ohälsa i tid. Regelbundna skyddsronder eller arbetsplatsträffar kan vara ett bra sätt. Duktiga skyddsombud är en bra investering.
Lars Davner
Ur SKOGEN 3/03