Sälj av smultronställena

15 juli 2008 Har du eller ditt företag marker som innehåller något extra? Sjöstränder eller stadsnära lägen? Sälj russinen, de kan ge mycket mer pengar än om de bara producerar virke!

Sälj av smultronställena

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Rådet kommer från fastighetschef Per Eriksson, ansvarig för Sveaskogs fastighetsförsäljning i södra Sverige. Förra året drog man in 100 miljoner kronor på blygsamma 190 hektar såld mark! Visserligen var det några byggnader med i dessa affärer. Men det blir i genomsnitt en halv miljon kronor per hektar. Ungefär tio gånger normalpriset för skogsmark. Pengar som till exempel kan användas för att köpa in mer skog.

Riksdagen har givit Sveaskog i uppdrag att sälja tio procent av sin skogsmark. Fem procent är avklarade och i Götaland har 3600 hektar om året sålts. Försäljningen är omgärdad av bestämmelser, till exempel måste köparen äga skog i kommunen. Intresserade får inte peka ut vilka marker de vill köpa, som i norr. I Götaland är det personalen på Sveaskog som själv väljer ut objekten.
Men dessa krav gäller inte om marken ska säljas för annat ändamål än skogs- och jordbruk. Och det är här Sveaskog får sin ansenliga biinkomst.

— Det kan handla om bra tomtmark intill bebyggelse eller sjöar. Eller mark intill industrier och hästgårdar som vill expandera. Eller bara skogsmark runt en fastighet där ägaren vill tillförsäkra sig markens användning, säger Per Eriksson.
— Men då måste det handla om tomtmark, inte tillköp för skogsbruk. Dels för att reglerna är sådana men också för att det ska finnas ett mervärde för markägaren och därmed även för oss.

Intresset är stort. Varje år säljer Sveaskog i södra Sverige mellan 50 och 100 objekt av den här typen. Storleken ligger oftast mellan några tusen kvadratmeter och ett par hektar.
— Vi tar oss an alla förfrågningar men ungefär hälften faller bort ganska snabbt. Till exempel för att det inte kan bli bygglov eller för att köparen inte har sådana intressen att det handlar om tomtmarkspriser.

Förutom tomter säljer Sveaskog mark till växande industrier och företag inom naturturism. Sveaskog säljer inte sina grus- och bergtäkter men det kan naturligtvis andra markägare göra. Tillgång till kräftfiske eller annat fiske ger också ett betydligt högre ekonomiskt värde åt mark och vatten.

Text: Bengt Ek bengt@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb