Säkrast plantera löv på sommaren

18 april 2014 –Bäst är om ett lövträd planteras mitt i växtsäsongen när rottillväxten är maximal. Det säger jägmästare Esben Möller Madsen på Skåneskogens Utvecklings AB, som utvecklat en alldeles egen metod för att ta fram poppelplantor.

Säkrast plantera löv på sommaren

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Esben Möller Madsen
Över förväntan bra, konstaterar Esben när han inspekterar ett treårigt poppelbestånd.

–Att plantera växande plantor på sommaren efter att de har drivits upp i växthus avviker helt från vad man brukar. Men flera års erfarenhet visar att det ger en betydligt säkrare plantetablering. Dessutom växer plantorna mycket snabbare. De upptäcker inte ens att de flyttats från drivhuset ut i fält, de växer  bara vidare utan uppehåll, förklarar Esben.

–På köpet blir både plantorna och planteringen billigare, eftersom man kan använda mindre plantor. Man får ett bättre resultat till en lägre kostnad. 

 

Täckrot. Esben berättar att en lyckad sommarplantering förutsätter täckrotsplantor. Barrotsplantor är rena plantmordet, deras rotsystem förstörs helt under hanteringen. 

–Vi har provat flera täckrotssystem, men fastnat för ”Ellepot”. Pluggen, eller krukan, är som en korvbit där sidorna, korvskinnet, är gjort av ett specialpapper som håller samman jord och rötter men ändå låter de små finrötterna obehindrat växa ut genom pappret. När plantorna sätts är finrötterna på språng att växa ut i marken runt planteringspunkten. 

–Plantan är stabil även när rötterna inte helt har växt igenom och hunnit armera pluggen. Det innebär att man kan plantera när väder och mark är rätt, säger Esben och tillägger att man i odlingen använder sig av specialramar som förhindrar rotsnurr.

 

Poppelsticklingar. Skåneskogens Utvecklings AB har i sommarplanteringarna främst satsat på poppel. Man har till exempel ansvarat för att cirka 300 hektar poppel etablerats på flera skånska gods. Motiven för att satsa på poppel är flera. För det första tror de flesta att energimarknaden inom de närmaste 30-40 åren blir bra. Poppel har hög produktion och kort omloppstid, kring 25 år. Om kvaliteten  är tillräckligt bra kan trädslaget även sågas, exempelvis till emballagevirke. 

För poppel talar även de många stormfällena av gran som lämnat en besvärlig ålderklasstruktur efter sig. Poppel i kort omlopp kan vara ett sätt att bryta upp denna snedvridning. Redan efter 20–30 år är marken klar för återplantering och kan därför på sikt jämna till åldersstrukturen på de traditionella skogsträdslagen. 

–Vår första tanke var att sätta poppelsticklingar direkt i marken, det kan bli riktigt billigt. Men vi var osäkra eftersom resultaten i regel leder till halv- eller heldåliga föryngringar, säger Esben Möller Madsen och berättar att farhågorna besannades varför man skrotade idén efter några år.

–Istället valde vi att försöka med drivhus och plugg. Det funkade. Nu är den metoden genomprövad och säker. Både i drivhus och i fält.

 

Drivhus. Esben beskriver hur sticklingarna klipps i februari, sticks i pluggen och sätts i drivhus i april för att sedan planteras ut runt midsommar. Det gör att rotsystemet hinner etablera sig före vintern och plantan kan börja växa direkt nästa vår. 

–Det är oerhört viktigt att växten kommer igång direkt så att plantorna snabbt kan växa förbi konkurrerande ogräs. 

–En fördel med att odla plantorna i drivhus är klimatet. Vissa år kan marken vara torr runt midsommar, då låter vi bara plantorna stå kvar i drivhuset tills planteringsförhållandena blivit bättre. I drivhuset har vi koll på dem och kan vattna och ge dem näring. För att plantorna inte ska bli för höga och svårhanterade toppar vi dem om så behövs. 

–Ett enda år har vi fått vänta med utplanteringen till början av augusti. Resultatet blev lite sämre än när vi kan plantera vid midsommar, men är ändå helt OK.

 

Andra lövplantor. Esben berättar att andra lövplantor än poppel har provats med framgång. Svårigheten är att få plantorna tillräckligt stora på den korta tiden från sådd i april till plantering i juni.  

–Är det en vår med mycket sol och värme går det fint, annars inte. Nu arbetar vi med att legoodla fröplantorna i Frankrike eller Spanien. Vi är inte klara med konceptet än, men det kommer.

Avslutningsvis sammanfattar Esben målet med metoden.

–Med sommarplantering får vi en kraftig minskning av föryngringskostnaderna utan att behöva pruta på föryngringskvalitén. Vi vill alltså ha kvar ett stort antal plantor för att skapa förutsättningar för en framtida kvalitetsproduktion, men det får inte kosta i föryngringsskedet. Lösningen är små, etableringssäkra och billiga plantor.  

 

SKOGEN 3/2014

 

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb