Sådd av ekollon

9 november 2006 Att plantera ek på nerlagd åkermark kan vara en både dyr och besvärlig historia. Men alternativ finns. Maskinell sådd av ekollon kan bli både bättre och billigare jämfört med plantering.

Sådd av ekollon

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

På skånska Trolleholms goda har sedan 1990 utvecklats ett både säkert och billigt alternativ till att plantera ek på nedlagd åkermark. Sådd av ekollon har gett flera överlevande plantor, samtidigt som kostnaderna halverats jämfört med traditionell plantering. Godsförvaltare Esben Möller Madsen, fick idén i samband med att en arrendegård på godset skulle läggas ned 1990 och överföras till skogsmark.
— Jag studerade då äldre litteratur om ekkultur. Där hävdades att det skulle gå att halvera kostnaderna med sådd. Samtidigt visade det sig att en specialmaskin för sådd av ekollon just konstruerats i Danmark.

Noggranna förberedelser
Den första stora ollonsådden, genomfördes på ett 17 hektar stort fält i maj 1990.
— Först testade vi med sådd direkt på stubbåker, men det gick inte så bra. Vi förberedde därför fältet precis som om vi skulle sått vete; plöjning, harvning, sådd och slutligen vältning. Alla åtgärder utfördes med ordinarie storskaliga jordbruksmaskiner, förutom den specialtillverkade såddmaskinen. Denna ser ut som en ärtsåddsmaskin, försedd med ett matarhjul, där ollonen droppar ner i hål och släpps när hjulet roterar mekaniskt.

Sen plantröjning
Groningen lyckades mycket bra (ca 60%) och uppslaget blev rikligt. Fältet stängslades med nät trots detta blev betningsskadorna första året mycket omfattande. Men ekplantorna har återhämtat sig starkt och medelhöjden översteg 1,5 meter sommaren 1996.
— Den första utglesningen görs först vid 2-3 meters medelhöjd. Först då kan blivande huvudstammar med rak och genomgående stam väljas ut. Dessutom kommer eventuellt också blivande huvudstammar att beskäras med sekatör, för att få bort klykor och andra spröd kvistar, säger Esben.

Ogräsbekämpning avgörande
Det första såddförsöket gav viktiga lärdomar.
— Vi lärde oss att det blir billigast att tillämpa teknik anpassad till den vanliga maskinparken i jordbruket. Vidare är helt avgörande för resultatet att förbereda marken lika noggrant som vid odling av vilken jordbruksgröda som helt. Med facit i hand vill jag säga att marken dessutom bör ogräsbekämpas aktivt, med upprepad såväl harvning som Roundup-bekämpning, helst två år före plantering. Orsaken är den besvärlig kvickroten, betonar Esben.
— Detta är särskilt viktigt i marker med mer uttalat organiskt innehåll, exempelvis i lågt liggande markpartier.

Ollonimport
Totalt har Esben sedan 1990 beskogat hela 250 hektar åkermark genom sådd med ekollon. Därav utgör en hel del entreprenadjobb hos andra markägare, sedan ryktet om de goda föryngringsresultaten spritt sig. Ett hinder för den nya metoden är emellertid den dålig tillgången på ekollon på den öppna marknaden i Sverige.
— Vi har tvingats importera merparten av ollonen från Danmark, något även från Holland. Det går av någon anledning inte att till vettiga priser få tag på acceptabla kvaliteter och volymer av ekollon har i landet, inflikar Esben.

Text: Bengt-Åke Alriksson

Läs även:
Så din ekskog: Läs mer»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb