Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Frost är vanligt. Använd lokal erfarenhet för att bedöma frostrisken.Topografin, trädskiktet och marken gör att frostrisken kan variera stort mellan och inom ståndorter. Frostrisken är obetydlig på till exempel åsryggar och kullar, men extremt stor i svackor och på flacka, låga platser där kallluften lägger sig närmast markytan.
Frostrisken minskar också med ökad höjd på plantorna. När ungskogen nått en och en halv till två meters höjd är det sällan någon stor risk för frostskador.
Störst frostrisk är det på låglänta marker, i svackor och dalgångar, på kalla marker, det vill säga fuktiga, finjordsrika marker på ytor med gräs eller lavar.
Finns det risk för frost på en föryngringsyta kan man:
• Lämna en högskärm eller släppa upp en lågskärm av björk. Skärmen dämpar utstrålningen av värme från marken under natten genom att hålla kvar en del varm luft under trädkronorna. Den temperaturhöjning på ett par grader som detta ger, kan vara helt livsavgörande för späda, nya skott.
• Leda bort kalluften med träd- och buskridåer eller diken vid plantering i en sluttning.
• Välja tall som är mer frosttålig än gran .
• Använda rätt proveniens. Undvik ortens proveniens av gran i södra Sverige. Använd härdigt material i norra Sverige.
• Markbereda, vilket ökar temperaturen närmast markytan.
• Välja höga planteringspunkter.
Det är frost under vegetationsperioden som är farlig för plantorna. En väl invintrad barrplanta kan klara minus femtio grader, medan ett färskt granskott kan skadas vid bara någon minusgrad. Molnfria, kalla och vindstilla nätter på försommaren kan därför ge svåra skador.
Ur Praktisk skogsbok (Föreningen Skogen, 2014)