Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Skogsdiken måste rensas med jämna mellanrum så att grundvattnet hålls på så låg nivå att trädens rötter får tillräckligt med syre.
Hur ofta beror på bland annat på jordart, ljustillgång och vattengenomströmning. Men åtgärden kan få stora miljökonsekvenser, inte minst om diket har börjat utveckla naturkvaliteter.
Rensa inte djupare än ursprunglig dikesbotten. Om du gräver djupare är det fråga om markavvattning och det kräver tillstånd från länsstyrelsen. Om igenväxningen har gått så långt att naturmiljön förändrats kan det också krävas tillstånd trots att det är fråga om en dikesrensning.
Rensa inte onyttiga diken. Vissa dikningar har varit misslyckade då skogens tillväxt inte har ökat. I det läget är det ingen idé att lägga pengar på en dikesrensning. Det enda resultatet blir bortkastade pengar och sämre naturvård.
Påbörja rensningen uppströms. Då minskar risken att slam sköljs ut i anslutande vattendrag. Rensa helst vid lågvatten. Då har marken större bärighet och risken för slamtransport är som minst.
Vårda naturvärdena. Dikesrensningar innebär att vattnet grumlas och att bottnar i värsta fall slammas igen. Vattendrag med till exempel flodpärlmussla och öring är extra känsliga. Undvik att rensa de våtmarker som diket passerar om det är möjligt med tanke på avrinningen.
Avverka så lite skog som möjligt. Hugg bara så mycket att du kommer fram med grävmaskinen. Ett beskuggat dike växer inte igen lika snabbt. Och vattenmiljön gynnas också av att kantzonen är beskogad.
Bygg slamfällor. Några smågranar med toppen mot strömmen eller några stenar som bildar en damm kan vara allt som behövs. Använd fantasin och nyttja naturliga hinder. Om du är rädd för att större mängder slam ska transporteras ut kan det vara läge att gräva en slambassäng nedströms rensningen.
Underhåll vägtrummor. Se till att de ligger rätt så att de inte blir ett vandringshinder för fisk och andra vattenlevande djur.
Skyddsdikning är inte tillståndspliktig. Du får skyddsdika för att tillfälligt leda bort vatten i samband med en föryngringsavverkning. Men åtgärden ska anmälas till skogsvårdsstyrelsen minst 6 veckor i förväg.
Tipsen är hämtade från Skogsstyrelsens broschyr ”Rensning av skogsdiken”
Text: Erik Viklund