SKÖTSELRÅD.

Så sköts skogslönn

2 december 2020 Skogslönn är ett underskattat trädslag, anser Anders Ekstrand som gärna använder det i sina ekbland­bestånd.

Så sköts skogslönn

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Skogslönn odlas ­nästan bara i blandbestånd och fungerar som mellanstam med ek eller med andra ädellöv. 

Man kan även låta den komma upp som huvudstam. Den har kortare omloppstid än ek och är avverkningsklar redan efter 60 till 70 år.

Det är bättre att plantera lönn än ek i kalla områden. Skogslönn är härdigare och växer bra längre upp längs norrlands­kusten än annat ädellöv och det finns naturliga bestånd i Örnsköldsvik.

Anders EkstrandAnders EkstrandAnders Ekstrand har producerat sina lönnplantor själv av den rikliga självföryngringen under hans stora lönnar. En av dem är ett plusträd till fröplantagen i Snogeholm, så förädlingsmaterialet lär duga. 

Stora lönnar självsår sig lätt, fröna gror bäst på bar mull i skuggan. Det är enkelt att kruka upp och skola om självsådda småplantor. Plantera ut dem vid 30 till 50 centimeters höjd och se till att de har viltskydd de första åren. Småplantorna är känsliga för uttorkning, men när de väl är etablerade vill de ha mycket ljus. 

Den naturliga upprensningen är bättre än  hos ek. Har lönnen gott om utrymme får den kvistfri stam med bra kvalitet. Man ska däremot vara försiktig med stamkvistning, lönnen blöder under savningen. Stamkvista absolut inte före midsommar, juli eller augusti är bäst. 

När lönnen har fått sju, åtta meter kvistfri stam är det dags att bygga ut kronan så mycket som möjligt. Gallra bort träd som konkurrerar om ljuset.

Anders Ekstrand tror att skogslönn kan ha ungefär lika bra tillväxt som sykomorlönn, men få har provat skogslönn 

för virkesproduktion. Den växer relativt rakt, men kan liksom sykomoren bli klykig om man har otur. De måste tvingas att sträva uppåt, de behöver konkurrens. 

I sågat tillstånd är lönnarna svåra att skilja från varandra. Möjligen är sykomoren litet vitare. Flera golvtillverkare köper lönn, men fräst sykomor. Dess fördel är att den planteras i bestånd, medan skogslönn ofta växer med annat ädellöv. Då blir volymerna för små för att intressera sågverken.

SKOGEN 10/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb