Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?
Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Bränslet. Använd alltid nyköpt bränsle, gärna alkylatbensin. Den som blandar sitt bränsle själv rekommenderas att använda 98 oktan.
Observera: Blanda aldrig mer tvåtaktsolja i bränslet än vad sågtillverkaren föreskriver. En extra skvätt minskar inte motorslitaget, i stället blir sågen en blårykande miljöbomb. Mer tvåtaktsolja gör nämligen att bränslet förbränns sämre.
Justera förgasaren
Förgasaren. En rätt justerad förgasare har stor betydelse för sågens miljöpåverkan. Om motorn går orent, blåryker eller bluddrar vid gaspådrag måste den justeras.
Använd skruvarna för högvarv, lågvarv och tomgång. De är markerade på kåpans utsida och åtkomliga genom små hål.
Ge gas, justera och lyssna samtidigt på motorn. En del sågar har instruktionsböcker som beskriver hur förgasaren ska justeras.
Glöm inte att sätta chokereglaget i driftläge.
Chokereglaget. Var noga med att reglaget ställs i driftläge sedan motorn startats. En motor som är mer eller mindre chokad under drift ger stor negativ miljöpåverkan
Kontrollera luftfiltret ofta. Sotigt tändstift
Luftfiltret. Kontrollera ofta, särskilt om du sågar i torrt virke som ger finare sågspån som lättare följer med motorns insugningsluft. Om motorn får för lite luft sjunker effekten. Samtidigt ökar bränsleförbrukningen och de miljöpåverkande utsläppen. Byt filter om det är svårt att få det helt rent eller om det är trasigt.
Rengör kedjedrevskåpanTändstiftet. Kontrollera och byt om elektroderna är slitna. Ett sotigt tändstift tyder på feljusterad förgasare eller för fet bränsleblandning som ger högre bränsleförbrukning med ökade miljöskadliga utsläpp som följd.
Kontrollera elektrodernas avstånd. Ett tändstift med slitna elektroder eller för litet avstånd ger svagare gnista som förbränner bränslet sämre. För stort avstånd kan skada motorn. Rätt värden kan stå i sågens instruktionsbok.
Kedjedrevskåpan. Se till att sågspånet lätt kan spruta ut. Rengör och rensa bort oljigt sågspån som har fastnat. En kedjekåpa där spånet har svårt att komma ut kan kräva mer effekt av motorn.
Kontrollera drivlänkarna
Sågkedjan. En slö sågkedja ger onödig negativ miljöpåverkan, eftersom bränsleförbrukningen ökar kraftigt. Den är dessutom en stor säkerhetsrisk.
Kontrollera drivlänkarna. En skadad länk kan kärva i svärdets spår och stjäla kraft från motorn. Var noga med kedjans sträckning. För hårt sträckt kedja kräver mer motoreffekt – och därmed bränsle.
Sågkedjeoljan. Använd endast olja från välkända tillverkare, se upp för udda fabrikat. Produkterna kan ha en viskositet som gör att de blir mer trögflytande vid lägre temperaturer och därmed stjäl motoreffekt.
Kontrollera att svärdet är rakt
Sågsvärdet. Kontrollera att svärdet är rakt. Om du lägger det på ett plant underlag avslöjas minsta krök. Topptrissan ska gå lätt. Ett svärd som inte är helt rakt, har skadat kedjespår eller vars topptrissa går trögt stjäl motorkraft och ska bytas.
Använd aldrig längre svärd och kedja än tillverkaren rekommenderar. Större skärsystem kräver mer kraft av en motorsvagare såg, vilket kan innebära en säkerhetsrisk.
Sågstorlek. Köp inte större och starkare såg än du har behov av. Och omvänt, du som ska avverka grövre skog ska investera i en starkare såg som jobbar snabbare.
En batteridriven elsåg kan vara ett miljövänligt alternativ för många mindre jobb.
Tomgång. Låt inte sågen puttra på tomgång. Det ger inte bara en helt onödig miljöbelastning utan drar även bränsle.
SKOGEN 3/2019