Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Välj rätt bank
Anlita helst en bank som kan skog. Det viktigaste är inte vilket allmänt rykte bankkoncernen har. Undersök i stället hur bankkontoret och handläggaren du anlitar kan hjälpa till.
Ibland kan det vara till hjälp med en gammal bankkontakt. Om din bankman vet att han kan lita på dig kan han eller hon kanske ge bättre villkor.
Det är det bra med en kunnig bank som förstår vad de finansierar samtidigt som man har en fristående rådgivare i andra ekonomiska frågor.
Har banken experter centralt? Utnyttja möjligheten om den finns.
Ta ett bra lån
Begär offert från flera banker. Det är viktigt att jämföra både villkor och service.
Det är förhandlingsbart hur högt skogsfastigheten kan belånas. Argument för högre lån än cirka 70% av fastighetens värde: Hög andel yngre och medelålders skog, goda förberedelser med ett bra material och att du som kund har bra betalningsförmåga.
Räntan är också förhandlingsbar och sätts på varje enskilt kontor. Även här gäller att ju tryggare banken kan vara desto mindre behöver den kompensera sig med högre ränta.
Skaffa fakta om skogen
Begär färska och säkra uppgifter om skogstill- ståndet från säljaren! Gör en egen kontroll av mate-rialet. Bra underlag, inte minst om virkesförrådet, gör att det är lättare att få in offerter från banker. Dess-utom kan banken kanske gå längre i långivningen. Bra fakta gör också att du kan räkna säkrare själv på ditt köp.
När uppgifterna om skogen är bristfälliga är det svårare att få lån. Då är det också extra viktigt att köparen gör en egen taxering. Tag gärna med en oberoende skogskunnig person som kan hjälpa dig att göra en bedömning av skogen och faktaunder- laget. Dokumenteras de nya uppgifterna så är ju de till nytta även för banken.
Taxeringsvärdet är ofta ett osäkert mått på fastighetens värde. Äldre skogsbruksplaner kan ha osäkra uppgifter om både framtida åtgärdsbehov och virkesförråd.
Hantera gammelskogen rätt
Den gamla skogen kan det vara lite svårare att få lån för. Den kan ju avverkas och då är säkerheten borta.
Ett färdigt avtal med virkesköparen är därför bäst för banken när man tar lån för köp av en skogsfastighet. Då vet du och banken intäkternas storlek. Ett förskott kan då också ställas direkt till säljaren som delbetalning vid tillträdet.
Men ibland vill köparen vänta lite med virkesförsäljningen för att känna på marknaden. Vanligast är då en annan säkerhet, men man kan också skriva in i lånekontraktet att köparen amorterar vid kommande avverkningar. Men då är kundförtroendet viktigt.
Skaffa kunskaper
Ta vara på den ekonomiska skogsinformation som bankerna och andra erbjuder. Till exempel skogsägarkvällar. En skogsaffär kräver noggranna förberedelser.
Hur mycket får du avverka enligt skogsvårdslagen? Hur ser virkesmarknaden ut? Vad kostar den kommande skogsvården? Viktiga frågor både för dig och för banken.
Det är också viktigt att upprätta kalkyler för till exempel de kommande fem eller tio årens ekonomi. Dataprogram för detta bör finnas hos rådgivare.
Kolla skattefrågorna. Det finns en ganska god arsenal regler för att reducera skatterna. Men det finns också fällor! Rätt rådgivare är viktig igen!
Betala rätt pris
Priset återspeglar långt ifrån alltid avkastningsvärdet. Vanligtvis behövs det en större egen insats om man betalar mycket mer än vad avverkningsmöjligheterna/ avkastningen motiverar.
Banken kan även ge lån när priset drivs upp av tillgången på jakt, stadsnära läge, skönhetsvärden med mera. Men ofta är dessa mervärden nya på marknaden. Då är marknadskännedomen viktig för banken eller att det är tydligt att marknadsvärdet verkligen ligger högt, till exempel genom att tillräckligt många intresserade var med i budgivningen.
Köp inte mer än att du har marginal vid sämre tider, till exempel sjunkande virkespriser och högre räntor. Gör en ordentlig likviditetskalkyl tillsammans med banken eller tillsammans med den rådgivare som är så viktig att ha både när det gäller skattefrågor som rent skogliga frågor.
Banken ställer krav på dig som låntagare för att slippa säga upp lånet i förtid på grund av felkalkyler, eller av andra orsaker.
Sköt inkomsterna väl
Till sist, glöm inte att även inkomsterna från skogen skall hanteras rätt. Det är företagets pengar som skall hållas isär från övriga privata pengar.
Eventuella skogskontoinsättningar gör man normalt först i samband med att deklarationen upprättas. Fram till dess finns pengarna exempelvis på ett eget bankkonto.
Text: Bengt Ek