Så fäller du trädet säkert

13 november 2006 Dödsolyckorna i skogen domineras fortfarande av de kritiska momenten runt fällningen av trädet. Ett misstag här — fastfällning eller genomsågning av brytmånen — kan få ödesdigra följder SKOGEN ger dig råd för säkrare fällning.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

•• Riktskäret
Helt avgörande för en säker fällning är att riktskäret görs rätt. Det räcker inte med att sikta rätt ifråga om fallriktning. Ännu viktigare är att ALLTID göra överskäret först, för att sedan möta med underskäret. Görs fällskäret tillräckligt öppet syns det när kedjan vid underskäret möter överskäret. Den utskurna ”ostbiten” lossnar då, och gränsen för var brytmånen går kan inte missbedömas. Görs underskäret först är det lätt hänt att skären inte möts exakt. Då är risken för genomsågning uppenbar!

•• Grova träd
I grov slutavverkning fälls ofta träd med diameter som är dubbla svärdslängden eller mer. Se till att lämna en rejäl brytmån när du efter insticket med dragande kedja sågar fram emot brytmånen på höger sida av stammen, från din sida sett. Säkra vid behov med brytjärn efter att ha sågat runt drygt halva stammens genomskärningsyta. Lämna en lika bred brytmån även på vänstra sidan. Minst 3-4 centimeter vid grova träd. När skären möter varandra exakt blir brytmånen jämnbred och den styrande gångjärnseffekten maximal.

•• Träd med upplega
I den snötyngda gallringsskogen med kraftig upplega kan det ofta vara svårt att bedöma trädens överhäng. Det är särskilt lätt att underskatta behovet av brytjärn vid fällning av mindre träd (med diameter mindre än svärdslängden). Det är därför lätt hänt att man klämmer sågen i fällningsmomentet om trädet går bakåt. Det är i efterföljande moment som risken för fastfällning är stor och därmed olycksrisken. Ett trampjärn är därför särskilt användbart vid vintergallring. Såga först igenom drygt halva stammen, fram till behövlig bredd på brytmånen. Lämna en rejäl klack på vänster, bakre sida. Säkra därefter med trampjärnet och kapa sedan av den återstående klacken snett uppifrån och ner mot fällskäret. Skären bör gå omlott. Ställ dig därefter på trampjärnet och väg sedan över trädet i fällriktingen. Med trampjärnet kan en säker brytmån lämnas och en onödig fastfällning undvikas!

Bengt-Åke Alriksson

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb