Så din ekskog

10 juli 2008 Att etablera ny ädellövskog brukar förknippas med skyhöga kostnader. Men det finns rationella metoder som är både säkra och håller kostnaderna nere. Nu är hög tid att börja planera höstens insamlig av ollon.

Så din ekskog

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Eksådd på jordbruksmark användes med framgång hos några större skogsägare under de stora jordbruksomställningarna i början av 1990-talet. Erfarenheterna är goda. På en tidigare jordbruksmark kan ogräset och sorkarna hållas i schack, och själva sådden är möjlig att mekanisera. Kostnaderna kan då sänkas till mindre än hälften av vad en plantering med stora plantor kostar.
På skogsmark brottas man med problemet att gnagare äter upp ekollonen. Men med rätt markbehandling går det att få upp skog även där.

Här följer några tips hämtade från SLUs forskningsprogram om ädellövskog, där Maria Birkedal i Alnarp forskar kring ek- och boksådd.

Ollonen kan köpas från plantskolor. De bör dock beställas i god tid. Ekollon från bra provenienser är en bristvara.

Att samla ollon själv går också bra om man har tillgång till fina ekbestånd med mycket ollon. Bred gärna ut ett nät under ekarna innan ollonfallet på hösten. Samla upp ollonen med en till två veckors mellanrum — ligger de kvar för länge kan de bli svampangripna eller ätas upp av gnagare och fåglar.

Lagra försiktigt. Insamlade ollon bör helst värmebehandlas för att få död på svampar, men det är ett konststycke att hitta rätt temperatur utan att ollonen skadas. Under vintern lagras ollonen i frys i 0° till -3°C i väntan på sådd. Helst bör de insamlade ollonen lagras hos en plantskola med bra frysar så att fukten bevaras i ollonen.

Använd avskräckningsmedel. Med behandling ökar chansen att rädda ollonen från gnagare. Forskning tyder på att mink-spillning eller chilipeppar fungerar, men det finns också kommersiella avskräckare.

Så på våren, i april—maj när jorden har blivit varm. Det går också att så i oktober-november och låta ollonen övervintra i jorden innan de gror. Det ökar dock risken att de ska hittas av gnagare, skadas av svampar eller få sänkt grobarhet.

Så 40-70 kilo per hektar. Det motsvarar ungefär 15 000 ollon.

Håll ogräset i schack. På åkermark kan en herbicidbehandling fungera bra.

Mylla ned ollonen 3-10 centimeter så att de får jämn fuktighet och inte hittas så lätt av gnagare.

Så för hand eller med maskin. Det finns en dansk maskin som släpper ut ett ollon i taget. Den maskinella sådden är speciellt lämplig för åkermark, men kan under gynnsamma förhållanden användas på markberedd skogsmark. Handsådd kan göras på en nyluckrad jordyta som sedan trycks till med en vält. Ollonen kan också sås i handgjorda hål som sparkas igen.

Så tätt. 1,5 till 2 meter mellan raderna och 30 centimeter mellan såddpunkterna kan vara lagom.

Markbered på skogsmark. Det är viktigt med en rejäl markberedning. En stor blottlagd yta minskar angreppen från smågnagare. Använd harv eller schaktblad.

Fortsätt gräsrensa. I gräset trivs smågnagarna. Gräset i sig är dock inte lika allvarligt för ek som för bok.

Hägna mot vilt innan plantorna har nått en storlek när de är begärliga för viltet.

Text: Mats Hannerz

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb