Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
EXPERT En så kallad atv eller terränggående fyrhjuling kan vara en riktigt bra hjälpreda för självverksamma skogsägare. Om du går i köptankar kan andrahandsmarknaden vara lockande – men se upp: I begagnat skick kan de små arbetshästarna bjuda på både en och två överraskningar.
Lars Johan Edh på Edhs ATV servar och handlar med fyrhjulingar sedan 35 år.Lars Johan Edh vet efter 35 år i branschen vad man ska se upp med. Hans företag som finns i trakten av Åre i Jämtland var ett av de första i landet att sälja atv-fordon över huvud taget.
– Jag var tveksam till dem i början, men 1986, när de blev fyrhjulsdrivna, exploderade efterfrågan, säger Lars Johan.
Här är hans råd inför köpet.
SÄLJAREN Till att börja med, spelar det någon roll om man köper privat eller av en handlare? Lars Johan rekommenderar återförsäljare.
– Då får du trygghet på köpet. På min firma servar vi till exempel alla inbytesmaskiner enligt en trettiopunktslista. Då är maskinen genomgången och eventuella fel är åtgärdade, säger han.
Om du däremot köper av en privatperson och det visar sig att det är något fel på fyrhjulingen måste du kunna bevisa att felet fanns när du köpte den.
– Och det är inte säkert att säljaren godtar ditt påpekande.
PAPPER Om du köper av en privatperson ska du vara noga med att det blir du som skickar in anmälan om ny ägare.
– Kolla också så att en eventuell leasingspärr är hävd. Annars kanske du står där med en nyinköpt atv som ändå inte är din. Om förra ägaren har en restskuld på maskinen kan den följa med vid köpet och det blir du som får betala skulden!
Därför ska du kräva att få se alla handlingar. Du kan också beställa uppgifter från Transportstyrelsens fordonsregister.
Om du köper fyrhjulingen via ett eget företag ska du också kontrollera att säljaren finns i momsregistret innan du genomför köpet.
SERVICE Serviceboken ska vara ifylld. Är den inte det – avstå köp.
– Serviceboken är på väg att bli samma värdehandling som för en bil, säger Lars Johan.
Om serviceplanen har följts behöver höga mil inte alls innebära att fyrhjulingen är något dåligt köp, förklarar han. En maskin som har gått 600 mil och har ifylld servicebok bör enligt honom oftast vara ett problemfritt köp.
– Jag har en kund som servar regelbundet och snart har kört 2 000 mil.
Om föregående ägare har dokumenterat servicen är vissa leverantörers femårsgaranti, till exempel Suzukis, fortfarande giltig, även för dig som andrahandsägare.
SKICKET Synligt slitage som spruckna kåpor och skärmar indikerar ett tufft liv.
– Skicket på damaskerna runt drivknutarna avslöjar också mycket, till exempel dålig skötsel, berättar Lars Johan.
– Skräp på skyddskåporna under driv-axlarna kan skada damaskerna och en trasig damask leder tveklöst till byte av drivaxeln.
Kontrollera också dragkrokens skick och infästning. Tung belastning kan ha orsakat glapp eller skador. När det gäller däcken är normalt slitage okej, men allt annat tyder på omdömeslös körning.
– Titta efter kablar med smältskador, särskilt till vinschar som kräver mycket ström. Centralinstrumentet ska inte ha glapp.
Missvisande bränslemätare är ett standardfel hos vissa fabrikat.
MOTORN Fullständiga motoranalyser kräver verkstadsjobb, men det du kan göra själv är att lyssna efter ojämn motorgång och knepiga ljud. Kolla också oljor och kylarvätska.
– Avstå köp om motoroljan är grådaskig eller drar åt obojhållet. Även kylarvätska med oljespår indikerar fel i motorn.
PROVKÖR Kör i en åtta på fast underlag. Om det knäpper i drivknutarna måste de bytas. Bromsarna ska ta jämnt utan att rycka eller dra. Kontrollera fjädring och stötdämpare. Gnissel eller knarrande ljud och gungningar ska inte förekomma.
– Hos vissa fabrikat är växellänkagen svaga punkter. Svårigheter att få i och ur växlarna eller skorr och skrap brukar tyda på ovarsam hantering som resulterat i skadad växelmekanism.
Alla elfunktioner ska fungera.
Om styrningen glappar eller drar snett när du kör rakt fram kan det betyda att framvagnen är sliten eller skadad.
UTRUSTNING Många tillbehör kan förstås vara trevligt, men är faktiskt inte värt så mycket på en begagnad maskin. Är delarna inte fackmannamässigt monterade kan de till och med innebära säkerhetsrisker i stället.
– Bandsats i stället för hjul ger högre belastning på drivlinan, men vid normal körning ska det inte innebära några problem, säger Lars Johan.
TILL SLUT Kom ihåg att säljaren inte kan gömma sig bakom frasen ”säljs i befintligt skick” när ni gör affär.
SKOGEN 8/2018



