Rusta för barkborreinvasion

30 augusti 2014 I år håller granbarkborrarna mest till på vindfällena, men redan nästa år söker de sig till frisk stående skog. Skadorna beräknas bli stora, särskilt i Norrland. Här får du tips om hur du kan fånga in dem i miljövänliga fångstfällor – och spara stora summor.

Rusta för barkborreinvasion

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

I Västernorrlands län förväntas skadorna på frisk stående skog bli hela 2,7 miljoner per kubikmeter mellan 2015 och 2017. De största angreppen kommer förmodligen där förra årets stormar gick fram. Det låg redan mycket virke kvar efter Dagmar 2011, området är glest befolkat med många vindfällen.

Sätter man totalt 90 000 fällor på alla hyggen i de mest grandominerade delarna av länet kan man minska skadorna till mindre än en miljon kubik. Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen tror att skogsägarna kan spara så mycket som 700–800 miljoner och att hanteringen ”bara” kostar 50 miljoner. I ett lyckat experiment hos Sveaskog minskade skadorna och populationen med 30 procent jämfört med kontrollytorna.
–Sveaskog satte fällor längs alla kanter på några färska, någorlunda kala hyggen. Det var 100–150 fällor med 50 meters mellanrum per 1000 hektar och minst 20 meter till närmaste äldre levande gran.

Satellitbilder visar att två tredjedelar av de nya angreppen under ett härjningsår sker inom 100 meter från förra årets angrepp. Det är normal förflyttning. Visserligen kan en enskild borre flyga två kilometer och med hjälp av vinden flera mil, men det gör den sällan. Den vill inte flyga förbi en bra restaurang i form av en stressad gran.
–Barkborrarna övervintrar i marken, men i Sydsverige även under barken på stående träd. Massförökningen sker mest i liggande träd. Förökningen minskar kraftigt när de övergår från fällena till stående träd som de invaderar ända tills det är fullsatt och granen dör, säger Gunnar Isacsson.
I år är det för sent att sätta fällor i mellersta och norra Sverige. Fällorna ska laddas innan vårsvärmningen, som brukar inträffa när nattfrosten är över. Men i södra Sverige svärmar barkborren ibland även en andra gång på sensommaren. Och framöver blir förmodligen dubbla generationer barkborrar vanliga i fler delar av Sverige på grund av  klimatförändringarna.
–Fångstfällorna är laddade med feromoner, doftämnen som insekter skickar signaler till varandra med. För granbarkborren betyder just detta feromon ”Kom hit allihopa, här finns massor med mat”. Feromonerna är giftfria, miljövänliga och dessutom artspecifika. I fällefångster jag undersökt från sex reservat i Kronobergs län var 99,5 procent av insekterna granbarkborre, säger Gunnar Isacsson.

Barkborrar är klumpiga, när de väl hamnat i fällan stannar de där för gott. Andra insekter flyger ut och in obehindrat. Gunnar Isacsson tycker att det är en stor fördel med giftfria plastfällor jämfört med kombinationen gift och feromon.
–Styltflugorna hör till dem som kan flyga ur fällorna. Deras larver äter massor av granbarkborrar. Ju flera styltflugor, desto färre barkborrar.
Barkborrarna hamnar i en fångstburk där värme och torka snabbt tar kål på dem. Om man inte vill vittja fångsfällorna så ofta bör man skaffa fällor med stora behållare och hälla i minst fyra deciliter grovt salt. Då ruttnar inte borrarna, och fällan behöver inte vittjas förrän säsongen är över. Lever de vid tömningen kan man dränka dem i såpvatten, eller mata grisar och höns med dem.
–Baggar från de småförsök jag gjort själv har jag fryst och lagt ut till småfåglarna på vintern.

SKOGEN 8/2014

 

Gunnars goda råd: Skogsägare kan minska skadorna

Gunnar IsacssonGunnar Isacssons har några goda råd till skogsägare som vill reducera skadorna:
• Fortsätt att upparbeta vindfällena.
• Beställ fällor redan nu för att vara säker på att få hem dem till nästa år. Sätt upp fällorna med 50 meters mellanrum i hyggeskanten. Det måste vara minst 20 meter till närmsta levande gran, annars kanske de dras till granen i stället för fällan. Lägg i feromonampullen precis innan borrarna börjar svärma. Töm fällan på hösten och ta in den innan frosten  kommer.
• Gör fångstved. Barka granvindfällen som är angripna av granbarkborrar. Så länge det finns larver och puppor kvar är helbarkning mycket effektivt. Lämna kvar några granar som inte är angripna och barka dem när de blir angripna senare i sommar. Ta rätt på dem till brännved eller låt dem ligga kvar och förmultna, när granen är barkad dör borrarna. Metoden är bra på enstaka vindfällen.
• Plantera inte gran på tallmark. Granar som inte mår bra angrips lättare av barkborrar.
• Håll uppsikt över skogen, ta bort granar som fallit eller inte mår bra.
• Låt björk stå kvar i hyggeskanterna när  du röjer ungskog. Granbarkborren ogillar lukten av björk.
• Skaffa en ny lägeskoll varje onsdag och läs mer om både fällor och borrar: www.skogsstyrelsen.se. Använd sökfunktionen högst upp till höger.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb