Rusta dig för skogsbrand

9 november 2006 Stora bränder kräver omfattande insatser. Försvaret, skogsägare och allmänhet kan kallas in för att avlasta räddningstjänsten. Alla som är mellan 18 och 65 år är skyldiga att hjälpa till enligt den så kallade tjänsteplikten. Oftast sker det när bränder blir så stora eller många att räddningstjänstens personal inte räcker till.

Rusta dig för skogsbrand

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Det är räddningsledaren som kan kalla in allmänheten enligt tjänsteplikten. Den som blir inkallad eller deltar frivilligt med räddningsledarens samtycke har rätt till ersättning. Men ersättningen gäller inte den som har någon koppling till det som brinner. Om det är din, eller din systers skog som brinner förväntas du hjälpa till i alla fall.
Skogsfolk är eftertraktade eftersom de ofta kan hantera en motorsåg eller har tillgång till maskiner som kan hjälpa till med att till exempel röja brandgator.

Men vad ska du tänka på när elden är lös och det är dags att ge sig ut i kamp mot branden? Leif Sandahl vid Räddningsverket har några tips till dig som ska hjälpa till vid skogsbrandsbekämpning.

Anmäl dig till räddningsledaren. Spring inte ut själv i skogen. Oavsett om du blir inkallad enligt tjänsteplikten eller om du är frivillig så ska du anmäla dig till räddningsledaren. Då har han eller hon möjligheten att samordna resurserna på bästa sätt. Samtidigt vet någon att du finns där ute i röken och elden. Att du har anmält dig är också en förutsättning för att du ska få ersättning för den tid du lägger ned eller om du skulle skadas under räddningsarbetet.

Försök få någon form av utbildning. Läget är oftast kaotiskt i samband med en stor brand. Men alla som blir inkallade vid skogsbrandsbekämpning bör få någon form av utbildning innan de ger sig i kast med släckningsarbetet.

Ta inga onödiga risker. Ge dig inte in i stormfällda områden som brinner. Hur lockande det än är att försöka släcka elden så är det för riskfyllt. Det är bättre att försöka stoppa den någon annanstans. Om du befinner dig nära branden finns det också en risk att gnistor och glöd kan antända områden utanför brandfältet. Se till att ha ryggen fri!

Ta med vatten och något att äta. Det kan bli långa heta dagar, och branden väntar inte på att du tar lunchrast.

Ta på rätt kläder, ingen syntet. Istället rekommenderas kraftiga bomullskläder. Ylle går också bra, men blir onödigt varmt i en redan het arbetsmiljö. Bekväma läderkängor är det bästa att ha på fötterna. Men även gummistövlar fungerar. En enkel plasthjälm kan vara på sin plats, inte minst om du jobbar med eftersläckning. Brända träd, utan barr, faller till marken nästan ljudlöst.

Ta med rätt utrustning. Med sopkvast, spade och strilvattenkanna kommer du långt. En liten handsåg kan bli användbar och är bättre än en yxa. Att du ska ställa upp med traktor är kanske att begära för mycket, men erbjud räddningsledaren de resurser du har så får han eller hon ta ställning vill vad som behövs. En fulladdad mobiltelefon är ett utmärkt redskap. God kommunikation är en förutsättning för effektiv brandbekämpning.

Text: Erik Viklund

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb