Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Den nya varianten av stöd från EUs landsbygdsprogram som ska skapa sammanhållning inom unionen, sysselsättning, konkurrenskraft och tillväxt. För ringbarkning som ger död ved betalar EU och svenska staten tillsammans 80 kronor per träd. Täpper du igen diken blir det 950 kronor per propp. Stödet betalas både till privatpersoner och företag.
Pengarna kan inte användas till traditionell skogsskötsel utan ska bevara eller utveckla skogens mångfald. Å andra sidan kan behoven sammanfalla: Den som stängslar en lövungskog kan få upp till 6800 kronor för 100 meter.
— Det finns mycket pengar att hämta, säger Ulf Didrik, distriktschef på Skogsstyrelsen i Stockholm.
Stödet är försenat efter debaclet förra året när Skogsstyrelsen inte hade tillräckligt bra rutiner. Nu har myndigheten med konsulthjälp fått sin del av landsbygdsstödet på fötter. Tidigare låg det i händerna på Jordbruksverket men nu är Skogsstyrelsen ”behörig myndighet” och fattar besluten.
Landsbygdsstödet för skogens mångfald innehåller också större belopp för mer storskaliga åtgärder. Naturvårdsbränning kan ge 24 000 kronor per objekt. Naturvårdsåtgärder med motorsågen kan berättiga till 3000 kronor per hektar.
— Visst, det är ganska mycket papper för att söka några tusenlappar, medger Ulf Didrik. Men det har blivit enklare än förut och kraven är mindre detaljerade nu. Och andra gången man söker är det lättare.
Först måste skogsägaren kontakta Skogsstyrelsens konsulent och sedan ta med henne eller honom ut i fält för att planera åtgärden. Därefter får man ett rådgivningskvitto på posten. Det skickar man till Skogsstyrelsen i Ronneby tillsammans med ansökan och en skötselplan. Därefter väntar man på ett skriftligt besked, då är det grönt ljus. När man har röjt sin ruin eller ringbarkat sina träd skickar man in en ansökan om utbetalning. Man kan få betalt för eget arbete men också redovisa kvitton från entreprenörer. Stödet måste omfatta minst 2000 kronor. Om allt är okej kommer bidraget efter några veckor.
Men om fastigheten är större än 20 hektar kräver Skogsstyrelsen också att det finns en skogsbruksplan med målklassning. Alltså en beskrivning av vilka bestånd som ska producera virke och vilka som ska bevara naturvärden. Saknar man det i sin plan kan man få 75 kronor per hektar för att komplettera den. Den som saknar skogsbruksplan kan använda pengarna för att låta göra en. Ett hyggligt stöd, det kan i praktiken täcka uppåt halva kostnaden för planen.
Landsbygdsstödet används inte bara till att öka mångfalden. Det finns också pengar som spär på tidigare bidrag till ädellövskog. Det kan bland annat användas av den som vill få rådgivning för att öka arealen ädellöv eller om man rent praktiskt vill avverka andra trädslag så att ett bestånd börjar räknas som ädellövskog.
Andra EU-satsningar är kurser för ovana skogsägare i konsten att beställa skogstjänster. En del av pengarna använder Skogsstyrelsen för att utbilda anställda i skogsföretag i askåterföring.
Text: Bengt Ek