Praktiska råd till alla röjare

13 november 2006 Hur hanterar du röjsågen? Det finns stor risk att sågen kastar när man sätter an klingan på fel sätt mot stammen. Den absolut farligaste zonen är klockan 12 till 2, det vill säga svar B. Lantbruksuniversitetets enkät till självverksamma skogsägare ska öka säkerheten genom att sprida kunskap.

Praktiska råd till alla röjare

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

SLUs avdelning för skogsteknologi satsar nu på forskning runt arbetsmiljö och teknik för privata skogsägare. Syftet är att skapa bättre arbetsmiljö och säkerhet samt effektivare teknik och produktion hos självverksamma skogsägare. Arbetet genomförs av Dianne Wästerlund och Sabine Clauss, i samarbete med LRF Skogsägarna och Skogsvårdsorganisationen.

Ett steg i forskningsprocessen är att ta reda på hur skogsägare och anhöriga använder röjsågen. Ett sätt att mäta kunskapen är att få 12 svar om röjsågsarbete. Här följer en sammanfattning av svaren som fungerar som praktiska råd till alla röjare:

1. Ni är två som röjer samtidigt i ett område. Säkerhetsavståndet ska vara dubbla trädlängden, men aldrig mindre än 10 meter.
2. Arbetsmiljöverket föreskriver att du inte ska röja utan ögon- och hörselskydd. När röjstammarna är högre än 2 meter ska du dessutom ha hjälm.
3. Du styr själv trädets fallriktning genom ansättningspunkt, lutning på sågklingan och matningsriktning. Sågar du in från höger faller trädet till vänster.
4. Vilken funktion har säkerhetsdetaljen klingskydd? Att skydda dig från kringflygande delar av klingan eller andra föremål.
5. Ställ in bärselen så att tyngden av sågen är jämt fördelar över båda axlarna och höftbältet.
6. Handtagens inställning är viktig för att minska arbetsbelastningen. I utgångsläget bör armvinkeln vara 120-130 grader.
7.Om man får skräp mellan klinga och klingskydd måste det tas bort. Säkraste sättet är att stänga av sågen, lossa den från selen och därefter rensa klingan.
8. När sågen transporteras ska den vara försedd med transportskydd.
9. För din egen säkerhet ska selen vara utrustad med snabbutlösningssprint. Att kunna frigöra sig från sågen är mycket viktigt ifall den börjar brinna.
10. För din egen och andras säkerhet ska sågen kontrolleras regelbundet, bland annat för att upptäcka sprickor i sågklingan.
11. Klingan ska vila stadigt under filning. Arbetsställningen blir bäst om du sågar ett V-format skär i en hög stubbe som stöd för riggröret.
12. Tänk på att om någon annan röjer på din fastighet måste den som hjälper dig vara skyddsutrustad enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och ha en medhjälpareförsäkring.

Lars Davner

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb