Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
På skogsstyrelsen.se/ minasidor finns kartor med flygbilder över Sveriges skogar. Information om fornminnen, nyckelbiotoper och sumpskogar är redan inlagd i kartan. Nu är det bara för privata skogsägare att använda musen och markera egna områden, till exempel där man tänker avverka. På samma sätt kan man rita ut tänkta hänsynszoner, planerade skyddsdiken och varför inte jakttornet?
Den som vill kan sedan klicka iväg planeringen som en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen.
På samma sätt kan man rita in andra bestånd, till exempel där det ska röjas eller gallras. Åtgärder och andra uppgifter kan användaren skriva in i kommentarfältet. Arealen får man automatiskt liksom längden om man lägger in en väg eller ett dike.
Skogsstyrelsen lovar att de bara kan se den information som skickas iväg. Ingen utomstående har möjlighet att ta del av din planeringen.
Ett par gånger om året får myndigheten färska satellitbilder och därmed en signal om avverkningen verkar vara gjord. Det är samma information som används för att spåra oanmälda avverkningar.
— Om hygget på satellitbilden är, säg 25 procent större än anmälan så gör vi en kontroll, men det gäller ju även manuella anmälningar.
Verktyget kan inte göra temakartor över planerade åtgärder.
— Det här är ingen skogsbruksplan, understyrker Patrik André som ansvarar för utvecklingen på Skogsstyrelsen. Det finns inte information om bestånden, som trädslag, virkesvolym, åtgärdsförslag eller målklassning. Och inte heller tillväxt- och volymberäkningar. Vårt fokus är att hjälpa skogsägarna att planera skogsvård och naturhänsyn. När en skogsägare förbereder en anmälan där vi har lagt in till exempel en nyckelbiotop så får han den mitt framför näsan. Han blir i varje fall tvungen att ta ställning till hur han tänker hantera den.
Den information som skogsägaren lägger in kan han eller hon dela med sig av, till exempel till delägare som är uppkopplade i en annan del av landet.
— Ofta är det ju virkesköparna som gör själva avverkningsanmälan, konstaterar Ulf Didrik på Stockholmsdistiktet. De stora har egna system. Men den skogsägare som vill kan be dem göra det på Mina sidor. Fördelen är att man ser köparens planering i sin egen dator. Skogsägaren väljer om ombudet ska komma åt sidorna tills vidare eller kanske bara en vecka.
Problemet är att varje användare måste ha e-legitimation för att komma åt en fastighet. Och ombudet måste använda sin privata e-legitimation.
— Bankerna kan inte ge e-legitimation till juridiska personer, till exempel virkesköpande företag, säger Patrik André. Här ligger vi långt efter andra länder. Intresset från mindre virkesköpare och förvaltare är stort men användningen bromsas upp av att de inte kan få e-legitimation i tjänsten.
Efter ett år har 11500 av Sveriges 340 000 skogsägare loggat in på Mina sidor. Mindre än 1000 avverkningar har hittills anmälts den vägen.
— Det hade nog varit två eller tre gånger så många om ombuden kunnat få legitimation. Vi måste lösa det här med någon blankett snart. Och det är ju lite fånigt att man måste ha en pappersblankett för att hantera ett IT-system.
Text: Bengt Ek bengt@skogen.se