Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Självverksammas arbete med motorsågen är trots alla risker ett vettigt komplement för att rädda virkesvärden och minska insektshärjningar.
En absolut förutsättning är att skogsägaren har god vana, komplett skyddsutrustning, är säkerhetsmedveten och känner till de speciella riskerna vid stormfällda träd. Nybörjare, risktagare och även äldre personer med nedsatt fysik bör definitivt avstå! Och det är självklart att man inte arbetar ensam.
Låt mig här göra några särskilda påpekanden framför allt om hur planerad kapning radikalt kan minska riskerna. Vi har att göra med träd i spänn, stora tunga träd, hårda fastblåsningar och hängande träddelar. Dessutom finns rotvältor som kan slå över och i värsta fall brötar av träd i flera lager.
Här är ett antal påminnelser till dig som är så rutinerad att du kan ge dig ut i stormskogen.
Planera arbetet mycket noga. Förutse faror, till exempel slag av stammar i spänn och nedfallande träddelar. Leta efter följd-effekter som fallande rotvältor. De kan slå åt båda håll. Med en extra termos kaffe kan du ge dig fler pauser för att tänka efter och varva ned.
Börja med akuta ”livsfaror” som lutande träd och hängande toppar. Arbeta från en säker position och ”håll ryggen fri”.
Arbeta inte i brötar, och inte med sågen högt över axlarna eller under hängande träd! Använd vinsch eller maskin för att dra isär. Offra hellre några träd än att riskera livet!
Fall inte för frestelsen. Det som gör arbetet med stormfällda träd så farligt är komplexiteten när flera träd hänger i varandra. Visst kan frestelsen vara stor, men fall inte för den. Riskerna är stora för snabba och oväntade förlopp när träd eller grenar kapas: stora och svårbedömda krafter släpps lösa!
Förutse följdeffekter. Om mer än ett träd är inblandat är det extra viktigt att försöka förutse möjliga följd-effekter av en kapning. Finns något ”säkert” område att jobba från? Var och i vilken ordning bör olika kapsnitt läggas som frigör spänningar? Är det brötar med så många träd att det inte går att överblicka effekterna måste träden först dras isär med maskin eller vinsch.
Arbeta i stormens riktning och med det översta trädet först. Men vid upparbetning av enskilda träd som ligger på marken kan det tvärtom vara bättre att successivt lösa ut spänningarna genom att kapa från toppen.
Ha respekt böjda småträd och böjda grenar ska också hanteras med stor respekt. Stå på insidan av böjen och skav bort trä på insidan genom att såga nästan parallellt med stammen, då kläms inte svärdet fast. Såga successivt allt djupare tills stammen eller grenen börjar böja och spänningen går ur. Tänk på vart stammen tar vägen när grenen kapas.
Utnyttja principerna från trädfällning även vid kapning! Nästan alla vet hur man på ett kontrollerat sätt fäller ett träd i önskad riktning. Före fällningen bedömer man krafterna och riskerna (hur trädet lutar, vinden blåser, grenar kan fall etc).
Använd etablerade kaptekniker. Varje kapning av stam och ”belastade grenar” på stormfällda träd ska ske med planering och utnyttjande av etablerade kaptekniker som ger kontroll på kapförloppet. Ett öppet motkap på trycksidan (insidan av böjen) motsvarar riktskär. Sedan försiktig sågning från utsidan tills en jämntjock ”brytmån” knäcker stammen. Brottet kan dock komma hastigt om det är stora spänningar. Såga motkapet in till cirka en tredjedel av stammens diameter med många mindre snitt så undviker du att svärdet klämmer fast.
V-skär börjar bli en känd teknik. Den ger en specialvariant av ”brytmån” som knäcker på ett mycket mjukare sätt när det finns stora spänningar och en given, tvingande knäckriktning. Men observera att denna brytmån är sämre att styra riktningen. Den triangelformade ”brytmånen” har mycket träfibrer på dragsidan och lite fibrer på trycksidan. Det gör att trät i spetsen kommer att
komprimeras betydligt, och en mjuk böjning påbörjas, innan spänningen på dragsidan blir så stor att träfibrerna i bakkanten brister. Om man sågar försiktigt/långsamt från utsidan och är observant ser man när böjningen börjar och hinner göra reträtt.
Veden beter sig olika. Frisk och ofrusen ved är stark och seg. Björk och bok böjer bättre än tall och gran.
Använd kilar. Kilar kan användas på liknande sätt som vid trädfällning för att hindra att svärdet kläms fast och i viss mån tvinga stammen att böjas i önskad riktning.
Kapa som vanligt vid mindre spänningar. Och när det inte behövs ”styrd” böjning görs kapningen på vanligt sätt med två raka snitt. Först på trycksidan (insidan av böjen) till cirka 1/3 av diametern, sedan från utsidan tills det brister. Med denna kapteknik sker dock brottet helt tvärt och utan förvarning.
Det senare snittet kan göras någon centimeter förskjutet mot den del av stammen som är mest stabil. Då minskas risken att sågen dras med om en del av stammen faller ner eller slå upp.
Text: Tomas Gullberg
Ill: Per Torneus/Pictoform