Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
SLÅ IHJÄL ORMBUNKEN
Ormbunkarna kan vara ett jädra gissel. Men de dör om man envist slår av dem på våren just när de rullar ut sig.
– Bengt Josefsson
Ur SKOGEN 4/05
SÅGA SPÄNGER PÅ PLATSEN
Ni som städar, röjer, markerar och spångar stigar och vandringsleder! Istället för att köpa impregnerat virke som läcker gift i våtmarkerna för tiotusentals kronor: Köp en timmerjigg, Solosåg och klyv lagom grova stockar på användningsplatsen i skogen.
Eller köp övergrova stockar vid ortens sågverk, klyv dem i lagom block och kör ut dem i skogen. Vänd rotända mot toppända och spika ihop dem, så har ni en utmärkt spång. Den håller omkring 20 år om ni har tagit en gammal fura eller om spången ligger i våtmark. Alternativt borra hål i stockhalvorna och fäst ihop dem med dymlingar.
De flesta skogsägare kommer att skänka de träd som behövs för broar och spänger inför utsikten att få delta i en förbättring av friluftslivet och slippa ha giftiga bräder och plankor på sina marker. Det skulle också uppskattas av markägarna om ni använde de sparade pengarna till städning och siktröjning. Om ni dessutom markerar stigen eller leden med skyltar av trä uppsatta med träspik så har ni skaffat er än mer goodwill hos skogsägarna!
– Erland Lundgren, Norrland
Ur SKOGEN 5/05
TA MED EN LITEN SÅG
Ha alltid med en enhands kvistsåg och putsa bort kvist på tall när du är ute och går i skogen. Rotstockarna ökar i värde utan att man behöver anstränga sig särskilt mycket.
– Anders Filipsson, Umeå
Ur SKOGEN 3/05
TÄNK OM!
Gör en mental omställning: Inse att det kan vara rätt att leja in tjänster. Även till det som normalt anses vara så personalintensivt att du ”måste” göra det själv. För att få åtgärden gjord i rätt tid kan det behövas inlejd hjälp. Vinsten kommer i bättre produktion.
– Erik Fallgren, Boda Kyrkby
Ur SKOGEN 3/05
TRAMPA NER ORMBUNKEN
Har du örnbräken som besvärar dig, på ett ställe som du passerar ofta? Då kan du konsekvent trampa på dem när du går förbi. De försvinner fortare än man kan tro.
– L. Erikson, Kimminge, Roslagen.
Ur SKOGEN 11/03
HITTA RÅGÅNGEN
Det finns ett bra sätt om man är två personer med kommunikationsradioapparater. Det behövs också två långa metspön med en flagga på.
Man tar reda på två säkra råmärkespunkter utmed rågången. En person, Kalle, stannar vid en av punkterna. Stina går till den andra och sätter upp ett av spöna så att Kalle ser det över trädtopparna. Stina går nu mot Kalle som styr henne på radion. När hennes vimpel ligger i linje med den bortre vimpeln säger Kalle till. Stina sätter upp ett band på en gren.
Det fortsätter tills Stina kommit fram till Kalle. Sedan går man med röjsågen och tar upp rågången.
– Bengt Olsson, Alfta
Ur SKOGEN 9/03
FORMULERA EN ÄGARPOLICY
Tänk efter varför du äger skog. Skapa en ”ägarpolicy”. Agera efter den.
– Jan Torstensson, Örsjö
Ur SKOGEN 6-7/05