Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Dagens skogsmaskiner är fulla av avancerad teknik, utom när det gäller den allra sista delen: Märkningen av virket. Här krävs oftast att maskinlagets vigaste skotarförare klättar på traven för att stämpla manuellt.
Lösningen kan vara färgmärkningssystemet Logscom som monteras i skördarens såglåda. Innovationen har sin upprinnelse i ett examensarbete vid Linköpings universitet och systemet utvecklas i dag av företaget Logscom i Åsele i Västerbotten.
Systemet består av en trycksatt färgbehållare, en hydraulikcylinder, en ventil, en styrenhet och ett skrivarhuvud som monteras i skördarens såglåda. Det styrs av en mjukvara som installeras i maskinens dator och kommunicerar med styrenheten. Märkningen görs efter kapningen men innan virket lämnar aggregatet, då skrivarhuvudet aktiveras via systemets svärdsgivarsignal och sprutar vattenfast bläckmarkering på stammens kapyta.
Märkningen kan göras i olika storlekar med teckensnitt mellan 25 och 53 millimeter. Den minsta storleken möjliggör tvåradig märkning även på klenare virkesdimensioner och mellanstorleken 36 millimeter ger en markering som är tillräckligt tydlig för kameraavläsningsstationerna.
SKOGEN berättade om det nya systemet i september förra året och sedan dess har vi haft möjlighet att testa det i drift. Vår proffstestare, skördarföraren och entreprenören Åke Eliasson, har använt systemet i ungefär ett år och även om han har stött på ett flertal småfel har han fått ett gott helhetsintryck av det.
– De mindre felen har varit lätta att åtgärda, så när utrustningen fungerar som den ska upplever jag att det bara finns fördelar med Logscom, säger han.
SKOGENs test har också fungerat som produktutveckling för företaget Logscom, tillägger Åke Eliasson. Tillverkaren har funnits till hands och hjälpt till med justeringar och installation och därigenom också kunnat dra nyttiga erfarenheter och sett att en del komponenter och konstruktionslösningar måste förbättras.
– Logscom har varit väldigt hjälpsamma. Ståtiden har blivit minimal, eftersom man servat utrustningen under kvällar, helger och nätter. De har till och med ställt upp och åtgärdat datafel som inte haft med färgmärkningen att göra, säger Åke Eliasson.
Vi testade Logscom-systemet i hans Komatsu 911.5 med skördaraggregatet C93. Installationen som tog ungefär två dagar gjordes på plats av Logscoms tekniker och krävde även viss ombyggnad av aggregatet. Det ska enligt Logscom inte behövas framgent, då aggregaten ska anpassas i samarbete med Komatsu. Det innebär även att monteringen kommer att gå fortare.
– Inför driftsättningen såg teknikerna till att maskinens dator uppgraderades då Logscom arbetar i Windows 10, berättar Åke.
Sedan var systemet i gång, men efter bara några dygn blev färgmärkningen på stockändarnas kapsnitt otydliga.
– Det visade sig att trycket mellan färgens ackumulatortank och skrivarhuvudet var för lågt. Men sedan trycket ökats och skrivarhuvudet bytts till ett nykonstruerat med munstycken som tålde blötsnö och isbildning blev stämplarna tydliga, säger Åke.
Den första avverkningen av lite klenare timmer bjöd också på en överraskning: Märkningen hamnade delvis utanför snittet.
– Kanske är det västerbottniska timret genomgående grövre, säger Åke och skrattar.
Problemet löstes enkelt genom att rörelsen hos armen som håller skrivarhuvudet justerades digitalt, berättar han.
– Och de upprepade slangbrotten som gjorde att armen stannade kom vi till rätta med efter att ha bytt till hydraulslangar av högre kvalitet.
Ett återkommande fel som är svårare att avhjälpa var att delar av rotben kilas in mellan botten på såglådan och skrivarhuvudets arm. Armen trycks då upp mot svärdet och måste riktas. På grund av det har lagren till armen fått bytas ett flertal gånger. Det här felet har främst uppstått vid avverkning av gran och björk som har mer rotben.
Det här problemet kräver en viss omkonstruktion och åtgärdades inte under testet, men trots det och de andra, mindre felen är Åke Eliasson alltså positiv till Logscom-systemet.
– Det innebär optiska förbättringar, eftersom märkning görs på ett färskt sågsnitt och därmed inte påverkas av besvärliga väderförhållanden. Jobbet blir även säkrare när skotarföraren slipper det farliga momentet med manuell märkning av stockarna i vältan.
Färgpåfyllning görs smidigt, säger Åke, och vid vinterväder behöver skrivarhuvudet bara rengöras från is och snö en eller två gånger om dagen.
– Och det går att göra när man byter sågkedja.
Det som enligt Åke verkligen måste åtgärdas är risken för att rotben fastnar.
– Skulle det problemet lösas har produkten absolut en framtid på marknaden.
• Främjar säkerhet
• Tydlig märkning
• Tål kyla, snö, is
• Rotben kan fastna
• Flera småfel under testet
• Kräver mer utveckling
Test: Åke Eliasson
Text: Per Ericsson
Foto: Thilda Kihlgren,
SKOGEN 12/2019



