Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Foto: Lars Davner /SKOGENbildBjörk. Det självklara förstahandsvalet för en vedodlare. Ger lättkluven ved med högt värmevärde. Och säljer man brasved till vedeldare så är björken mest populär.
Ny vedskog anläggs lätt genom självföryngring. Om det blir väldigt många björkstammar är det bra att röja ner till kanske 4000 stammar per hektar. Det ger en hög volymproduktion — samtidigt som träden blir långa och slanka. Träden är lättkvistade och kan hanteras utan stora maskiner.
Vill du göra om dagens barrskog till vedskog av björk? Spara då alla björkar i gammelskogen, de blir bra fröträd när det är dags för slutavverkning. Ta upp små hyggen, kanske bara en halv hektar eller ännu mindre. Markbered friska marker så kan björken så in sig spontant — det brukar fungera bra.
På fuktiga och blöta marker behöver du inte ens markbereda — det blir nästan alltid björk ändå.
Vanlig gran är inget dumt alternativ för den som vill elda med ved. Vedens densitet, värmevärdet per kubikmeter, är dock cirka 25 procent lägre än björkens.
Ska du i första hand producera virke för vedeldning kan det vara värt att plantera lite tätare än normalt — kanske 3000 eller 4000 plantor per hektar. Det ger bra kvist-rensning och slanka träd. I övrigt är det bara att sköta gran-skogen som vanligt, men korta ner omloppstiden om du vill ha hanterliga träd.
Hybridasp är turboalternativet för en vedälskare. Över en 20-årsperiod kan du få ut mer än 20 kubikmeter ved per hektar och år i genomsnitt – avsevärt mer än du får med björk och gran. Och bränslevärdet är bra, ungefär som granens.
Träden har dessutom långa, kvistrena stammar, så de är lätta att arbeta med.
Text: Carl Henrik Palmér
Tipsen är en förkortad version av de råd för den som vill odla för vedeldning som finns i boken Skogstokig – 28 alternativ till alla som tänker nytt. Beställs på skogen.se, webbshoppen.