Nybygge på skogsgård – detta gäller

11 september 2020 Att det krävs bygglov även på egen skogsmark är kanske självklart för många. Men hundratals svartbyggen hittas hos skogsägare varje år. I värsta fall kan man tvingas riva nybygget. SKOGEN reder ut vad som gäller.

Nybygge på skogsgård – detta gäller

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Varje år slår byggnadsnämnderna i­ ­landets kommuner ner på hundratals svartbyggen på skogsfastigheter. Orsaken är nästan alltid att ägaren tror att man får bygga hur man vill då marken är taxerad som så kallad lantbruksfastighet. 

Men så enkelt är det faktiskt inte. Den som bygger utan bygglov eller andra tillstånd på sin egen skogsfastighet kan räkna med påföljder som gräver djupt i plånboken – i onödan. 
Christian Muttoni som är bygglovsarkitekt i Åre kommun berättar vad som gäller.
 
Bygglov. All planläggning av byggande regleras av plan- och bygglagen (PBL). Den säger att alla kommuner måste ha koll på den långsiktiga utvecklingen av hur mark- och vattenområden ska användas. 
Därför måste den som vill bygga ett hus för fritids- eller permanentboende ansöka om bygglov hos byggnadsnämnden i den kommun där man planerar att bygga innan bygget på­börjas. Är man missnöjd med kommunens beslut går det att överklaga hos länsstyrelsen.

Förhandsbesked. Är du osäker på om du kan få bygglov för det du tänkt bygga kan du söka ett förhandsbesked hos kommunens byggnadsnämnd. Ett positivt förhandsbesked ger dock inte rätt att börja bygga. En ansökan om bygglov måste lämnas in till kommunen.

Start-/slutbesked. Innan du får börja bygga krävs också att kommunen utfärdar ett startbesked. Innan du får börja använda ett nybyggt bostadshus måste du också ansöka om att kommunen utfärdar ett slutbesked.

Strandskydd. Generellt omfattas alla sjöar och vattendrag av strandskydd som sträcker sig 100 meter inåt land räknat från strandlinjen. Syftet är att trygga allmänhetens tillträde till stränder samt att skydda miljön för djur- och växtlivet. 
För att få bygga ett hus i strandnära läge krävs dispens från strandskyddet. Den söks hos kommunen som prövar den mot miljö­balkens krav.

Attefallshus. Från att tidigare ha varit 25 kvadratmeter ökades den tillåtna storleken på ett så kallat attefallshus till 30 kvadratmeter från och med 1 mars i år. För att bygga ett ­Attefallshus räcker det med en anmälan till kommunen, men det är viktigt att komma ihåg att innan man får börja bygga måste kommunen ha ­godkänt anmälan. 
Strandskyddsbestämmelserna gäller även attefallshus. 

Friggebod. Att bygga en friggebod på högst 15 kvadratmeter kräver varken bygglov eller bygganmälan, men det kan finnas andra bestämmelser som reglerar hur och var man får bygga den. 
Strandskyddsbestämmelserna gäller även friggebodar. 

Ekonomibyggnad. En byggnad som inte är avsedd för boende utan ska användas för skogsbruksverksamhet är undantagen från krav på bygglov och kräver inte heller anmälan, under förutsättning att marken där huset ska sättas upp inte omfattas av strandskydd eller andra bestämmelser eller är detaljplanerad av kommunen.

Svartbygge. Den som startar ett bygge utan beviljat bygglov, anmälan, godkännande eller startbesked gör sig skyldig till så kallat svartbygge. Då är kommunens byggnadsnämnd ­skyldig att ta upp frågan om påföljd eller in­gripande. Sanktionsavgifterna är höga. 
Byggnadsnämnden kan också förelägga att en byggnad som har uppförts utan lov rivs.
Rivningsbeslutet är förenat med vite. Det ­innebär att en mycket hög straffavgift löpande tas ut till dess byggnaden rivits.

SKOGEN 8/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb