Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Man planterar en rad ek och låter en rad vara tom, sedan en rad amträd, tomt, ek, tomt, amträd etcetera. Denna metod kräver att man har markberett, vilket gynnar plantuppslaget, främst av björk.
En meter är lagom avstånd mellan ekplantorna i raderna. Målet är att ha cirka åtta meter mellan ekens huvudstammar på lång sikt.
Mellan amträden bör det vara två meter om de står i rader. Det går givetvis bra att plantera i grupper eller blandskog också.
Mångfaldsplantering eller blandskog med fågelbär och annat kan ge jättefina ekar, men det är mer skötselkrävande.
Viltbete är ett stort problem vid ekplantering. Det är svårt att få upp ekskog utan att hägna. Hägnet måste vara kvar i cirka 15 år, eller tills ekarna har nått älgsäker höjd. Vill man inte hägna kan man prova att viltbehandla med Trico, men då måste varje planta behandlas en gång om året.
FAKTA / Stöd till ekskötsel
Landsbygdsprogrammets stöd ”Öka arealen ädellövskog” slutade 2013. Som uppföljning kan man få hjälp med 60 procent av kostnaden för att röja i sin ädellövskog eller röja fram ädellövskog ur blandskog. För nyanläggning eller föryngring av ädellövskog kan man få 80 procent av kostnaden i stöd. För att hägna ädellövskog finns en schablon på 80 kronor per meter.
Tanken är att det inte ska vara dyrare för skogsägaren att föryngra ädellövskog än att plantera gran. (Se www.skogsstyrelsen.se)
SKOGEN 2/2019