Momsen ska redovisas på särskild blankett

1 april 2014 Christer Humble, rättslig specialist på Skatteverket, reder ut vad som är nytt för privata skogsägare och ger sina bästa deklarationstips.

Låst artikel för våra medlemmar

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Tidnignen Skogen

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.

  • Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
  • Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
  • Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
  • Digitala skogsfrukostar och seminarier
  • Exkursioner runt om i landet
  • Unika förmåner och rabatter
Se medlemserbjudanden här Köp medlemskap här

Redan medlem?

Är du redan medlem i Föreningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Christer Humble–Den största förändringen är det nya sättet att deklarera momsen. Alla som har moms att redovisa för helt beskattningsår ska lämna in en separat mervärdesskattedeklaration, säger Christer Humble.

Särskild momsblankett
Tidigare har momsen kunnat redovisas i inkomstdeklarationen men ska från och med i år redovisas på en särskild blankett. Christer Humble tror att förändringen kommer att medföra vissa funderingar hos många.
–Att fylla i en momsdeklaration som man aldrig har sett förut, det tror jag kan bli problem för dem som gör det här själv för första gången, säger han.

Inget krav på kvitto
–En annan nyhet är att bankerna lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket på insättningar på skogskonto och skogsskadekonto.
Skogsägare som sålt skog och gjort avdrag för insättning på ett skogskonto har tidigare behövt skicka med ett kvitto på insättningen för att styrka avdraget, men det behövs alltså  inte längre.

Sätt inte in för mycket
Han påpekar också att man inte bör sätta in pengar på skogskonto under det år man får skogsinkomsten utan året därpå, eftersom det kan bli problem om man sätter in för mycket.
–Det är många som sätter in skogspengarna direkt på skogskontot, till och med den moms man fått. Insättningen får inte medföra underskott i verksamheten och hur stort överskott man får vet man i princip inte förrän man gjort bokslut och deklaration. Överskottet styr alltså hur stort avdrag för insättning man kan få.
–Insättningen måste dock ske före deklarationstidpunkten, poängterar Christer Humble.

Fyll i och få lägre skatt
Christer Humble uppmanar också alla att fylla i både balansräkningen och resultaträkningen.
–Här brister det på många håll. Jag tycker också att det är viktigt att skogsägare räknar ut och fyller i sitt positiva räntefördelningsbelopp varje år även om det inte behövs just nu för att räntefördela.
Räntefördelningsunderlaget gör att skogsägare har möjlighet att få en lägre beskattning i framtiden om de hamnar på ett överskott i sin skogsverksamhet.
–Många tycker att det är onödigt och komplicerat. De hoppar över beräkningen eftersom de inte tänker sälja skog idag. Men det är inte onödigt utan ökar ju möjligheterna att få lägre skatt i framtiden genom att näringsinkomsten kan beskattas i kapital med lägre skattesats.
–Har man inte gjort beräkningen varje år så blir det mycket mer jobb sen. Räntesatserna förändras varje år så om några år blir det ett merarbete om man måste gå tillbaka i tiden och räkna fram beloppet.

Text: Teresia Borgman
Foto: Mikael Hopstadius

SKOGEN 3/2014

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb