Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa låsta medlemsartiklar?

Då behöver du bli medlem i Föreningen Skogen. Med ett medlemskap förkovrar du dig genom exkursioner och seminarier. Du blir en del av vår gemenskap och får dessutom ta del av dina unika medlemsrabatter och förmåner.
- Medlemskap i Föreningen Skogen (12 månader)
- Tillgång till medlemsartiklar på skogen.se
- Tillgång till Tips & Råd på skogen.se
- Digitala skogsfrukostar och seminarier
- Exkursioner runt om i landet
- Unika förmåner och rabatter
Redan medlem?
Men hittills är det alldeles för få som utnyttjat möjligheterna.
— Det är beklagligt. Man missar en chans, säger Petri Metso vid Skogsstyrelsen. Han arbetar med stödåtgärder inom det så kallade Landsbygdsprogrammet och önskar att fler tog kontakt för att höra vilka möjligheter som finns, inte minst inom området ”Bevara och utveckla skogens mångfald”.
Den 1 juli 2009 utökades de skogliga stöden i EU:s Landsbygdsprogram. Skogsägarna kan nu söka stöd för fler åtgärder, och i vissa fall förenklas formerna för att få ersättning. Skogsstyrelsen ansvarar för tre av stöden inom Landsbygdsprogrammet. För att ytterligare skapa bidragsmöjligheter utökades programperiodens budget från årsskiftet för att totalt landa på 422 miljoner kronor för åren 2007—2011. Intresset för ”Kompetensutveckling” samt ”Öka arealen ädellövskog”, alltså två av programmets tre delområden är stort.
Men lokalt går det tyngre för vissa delar av programmet. Delområdet ”Bevara och utveckla skogens mångfald” har inte lockat markägarna. I Jämtland, ett av de verkliga skogslänen, har Skogsstyrelsen därför tagit det något ovanliga greppet att kontakta de som bedöms ha förutsättningar för att få EU-medel!
— Vi har själva inventerat och därefter skrivit brev till ett antal skogsägare som vi anser har höga natur- och kulturvärden inom sina fastigheter, berättar Petri Metso vid Skogsstyrelsen i Östersund.
Det Skogsstyrelsen erbjuder är kostnadsfri rådgivning i samband med fältbesök som inriktas på de delar av skogsfastigheterna som kan bli aktuella för en ansökan om medel ur ”Bevara och utveckla skogens mångfald”. Programmet syftar bland annat till att skapa, bevara och förstärka skogliga mervärden som natur- och kulturmiljöer samt rekreationsvärden knutna till dessa.
— Mer detaljerat innebär det att du som skogsägare kan söka stöd för skötsel av nyckelbiotoper eller kanske frihugga en torplämning eller annat byggnadsobjekt med skoglig anknytning. Dessutom är det möjligt att söka stöd för att till exempel röja och bevara en äldre vandringsled, drivningsväg, eller fäbodled. Även naturvårdsbränning ingår som en stödberättigad del, framhåller Perti Metso.
Nytt är att stödet är tillgängligt för samtliga skogsägarkategorier. Förutom privata skogsägare kan nu även kommuner, kyrkan samt skogsbolag, stiftelser med flera söka stöd för den här typen av åtgärder.
EU-bidragen finns fram till och med år 2011.
— Men jag hoppas på en förlängning med åtminstone två år. Inte minst inom området bevara och utveckla skogens mångfald finns mycket att göra. Man kan utveckla många spännande miljöer och attraktiva besöksmål, säger Petri Metso med ett leende och uppmanar samtidigt fler skogsägare att söka medel.
Text och foto: Per Ericsson